Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

May skyller giftattack på Ryssland

Det är "högst troligt" att det är Ryssland som försökt förgifta den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal, säger Storbritanniens premiärminister Theresa May. Senast under tisdagen kräver hon ryska besked om den nervgas av militär typ som användes.

Storbritanniens premiärminister Theresa May talar inför parlamentet.Bild: PA/AP/TT
Antingen är den ryska staten skyldig till attacken mot Skripal, eller så har man försett andra med nervgasen, sade May när hon redogjorde för utredningen inför det brittiska parlamentets underhus.
Den ryska ambassadören har krävts på en förklaring till hur nervgasen kunde hittats i Salisbury. Oskyldigas liv riskerades i attacken, och får man inget trovärdigt svar från Ryssland senast tisdag kommer Storbritannien att jämställa händelsen med att bruka våld på brittiskt territorium, deklarerade hon.
Theresa May kräver att detaljuppgifter om nervgaser, som utvecklats med samlingsnamnet novitjokprogrammet, ska lämnas till Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW).
May hade, innan hon uppdaterade parlamentet om utredningen av förgiftningen, träffat sitt nationella säkerhetsråd.
Ryssland avvisade omedelbart Theresa Mays anklagelser, skriver nyhetsbyrån Interfax. "Cirkus", "provokation" och "sagor" var ord som brukades av det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova.
Redan före Mays uttalande hade Ryssland varnat den brittiska regeringen.
"Den brittiska regeringens nuvarande politik gentemot Ryssland är ett mycket farligt spel som spelas med brittiska allmänhetens opinion som insats", löd det bland annat I ett uttalande från ryska ambassaden i London.
Förgiftningen i Salisbury har fått britter att dra paralleller med poloniumförgiftningen av den tidigare ryske agenten Aleksandr Litvinenko i London – ett fall som orsakade diplomatiska spänningar mellan Ryssland och Storbritannien.
Även den här gången riktas misstankarna mot Moskva, även om Kreml förnekar.
På en fråga från en BBC-journalist om Ryssland är skyldigt till förgiftningen svarade den ryske presidenten Vladimir Putin enligt Interfax:
– Utred frågan i ert land, och sedan kommer vi att diskutera det här med er.
Putins talesperson Dmitrij Peskov sade tidigare till nyhetsbyrån AFP att "det här är ingen fråga som rör oss".
– Den ryska medborgaren ni talar om arbetade för en av Storbritanniens säkerhetstjänster, händelsen ägde rum på brittiskt territorium och det är på inget sätt en fråga för Ryssland.
Den tidigare brittiske säkerhetsrådgivaren Lord Ricketts kräver tydliga åtgärder så snart ansvarsfrågan har retts ut. Tom Tugendhat, konservativ parlamentsledamot och ordförande för utskottet för utrikesfrågor, anser att bevisen mot Ryssland byggs upp mer och mer.
Tillståndet för 66-årige Skripal och dottern Julia Skripal är kritiskt men stabilt sedan de hittades medvetslösa på en bänk i ett köpcentrum i Salisbury i England den 4 mars. Spår av nervgift har hittats på platsen och myndigheterna har uppmanat hundratals personer som befann sig i närheten att noggrant tvätta sina kläder och ägodelar.
Skripal är en pensionerad rysk underrättelseofficer som dömdes för att ha röjt identiteterna på ett antal ryska spioner till Storbritanniens underrättelsetjänst, MI6. Han släpptes av Moskva 2010 i samband med en fångutväxling.
Fakta

Bakgrund: Uppmärksammade förgiftningsfall

2017: Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, mördas med nervgiftet VX på flygplatsen i Kuala Lumpur den 13 februari i fjol. En övervakningsfilm visar hur två kvinnor närmar sig Kim Jong-Nam, varpå en av dem tar tag i honom bakifrån och ser ut att hålla något som liknar en trasa mot hans ansikte. Kim Jong-Nam utlämnades senare till Nordkorea.

Kvinnorna hävdar att de lurades att tro att de deltog i inspelningen av ett dolda kameran-program. Försvaret menar att nordkoreanska agenter låg bakom den påstådda bluffen. Rättegången mot kvinnorna pågår fortfarande.

2006: Den tidigare ryske agenten Aleksandr Litvinenko förgiftas vid ett möte den 1 november med två ryska kontakter på ett hotell i London. Litvinenko avled på sjukhus efter tre veckor. Utredningen slog fast att han druckit te som spetsats med en sällsynt polonium-isotop som framställs i Ryssland och att president Vladimir Putin "förmodligen godkände" mordet.

Litvinenko var en av Putins fränaste kritiker, bland annat anklagade han honom för att ha iscensatt terrordåd mot sin egen befolkning.

2004: Ukrainas tidigare president Viktor Jusjtjenko förgiftades med dioxin i september 2004 inför presidentvalet som han förlorade mot Viktor Janukovitj, som i sin tur utlöste den orangea revolutionen som förde Jusjtjenko till makten.

Jusjtjenkos ansikte ärrades svårt av förgiftningen. Han hävdade senare att giftet var framställt i Ryssland.

Källa: Reuters, TT

Fakta

Novitjok-programmet

Nervgaser som togs fram under det sovjetiska novitjok-programmet under 1970- och 1980-talet består av olika, avancerade blandningar av kemikalier. En av dem, kallad A-230, anses vara fem till åtta gånger dödligare än nervgasen VX.

Symptomen inträder inom 30 sekunder till två minuter. Vissa av gaserna består av en blandning av två komponenter som förvarade var för sig är relativt ofarliga, men när de blandas blir dödligt giftiga.

En av novitjokgaserna uppges ha varit godkänd att användas av sovjetisk militär som kemiskt vapen.

Källa: BBC

Gå till toppen