Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

Årets företagare i Bjuv: ”Engagemanget för vatten har jag haft sedan jag var barn”

Fredrik Lundblad som driver Naturentreprenad Syd AB har utsetts till årets företagare i Bjuv. En vattendragsentusiast som med framgång stakat ut sin egen väg.

Uppdrag har Naturentreprenad Syd AB året runt och Fredrik Lundblad har sällan tid att ta ledigt. I Bjuvs företagshotell som han också står bakom, har verksamheten sin fasta punkt.
Fredrik Lundblad och hans företag Naturentreprenad Syd AB har uppdrag året runt. För arbete i vattendrag krävs särskilda höga bandgående grävmaskiner.Bild: Birgitta Johansson
Annars är han och den övriga personalstyrkan oftast ute på uppdrag någonstans i södra Sverige. Så här års görs en del entreprenadarbeten och det är mycket projektering inför kommande uppdrag.
– Stommen är klassisk markentreprenad, allt från parkeringsplatser till naturstigar, säger Fredrik Lundblad, och förklarar att de här uppdragen gör det ekonomiskt möjligt att också ta sig an uppgifter som handlar om att restaurera vattendrag.
Fredrik Lundblad gjorde insatser för att förbättra livsbetingelserna för öringen i Bjuvsbäcken 2011.Bild: Emil Langvad
Ofta handlar den här sidan av företagets verksamhet om att återskapa "vattnets naturliga färdvägar genom naturen och bana väg för nytt liv i vattnets så viktiga väg", som det formuleras i motiveringen till företagarpriset.
– De flesta vattendrag är omgrävda och har inte sitt naturliga lopp. Man har ofta hört att det var bättre förr. Men idag är det en positiv trend. Det är bättre än för 20 år sedan, säger Fredrik Lundblad.
Han syftar på de insatser som görs för att förbättra livsbetingelserna för fisk och annat liv i bäckar och åar, samt för att bromsa vattenflödena och förhindra erosion och översvämningar.
Fredrik Lundblad i färd med fiskevårdsåtgärder i Möllebäcken i Billesholm 2014.Bild: Johan Persson
Alltihop började med ett väldigt stort engagemang för rinnande vatten, berättar Fredrik Lundblad.
– Jag ville restaurera vattendrag. Jag har ett jättestarkt intresse för vatten. Det har jag haft ända sedan jag var barn. Jag har alltid velat arbeta med det här, men det har inte funnits någon självklar väg att gå.
Han beskriver sig som självlärd, har inga universitetspoäng i ämnen som biologi, hydrologi eller limnologi, men har lärt sig genom praktiskt arbete, läst åtskilligt på egen hand och brukar delta i seminarier som vattenvårdsförbunden anordnar.
Specialiseringen som vattenvårdande företagare har utvecklats successivt.
– Det började helt ideellt i början av 2000-talet. Sedan har det vuxit därifrån.
Företaget har tagit sig an uppdrag med insatser i vattendrag som Vegeå, Möllebäcken, Bjuvsbäcken och Örjabäcken.
Vatten är han fascinerad av – även utanför arbetet.
– Variationen och den ständiga rörelsen. En fors kan man titta på i timmar.
Idag finns, förutom Fredrik själv, fyra anställda i företaget Till den skaran hör både Fredriks fru Andrea och hans pappa Björn, vid sidan av två yngre relativt nyanställda entreprenadarbetare.
– Två har tillkommit i år. Tidigare hade jag mycket inhyrd personal. Men det är bättre med fast personal. Det blir en annan känsla för företaget. Man bygger det ihop.
Gå till toppen