Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Befolkningsprognosen i Båstad pekar uppåt – det här blir framtidens utmaningar

2017 ökade Båstads befolkning med 182 personer – långt mer än vad kommunen trodde. Och allt pekar på att ökningen kommer fortsätta. Trånga sektorer framöver tros bli mellanstadieplatser och äldrevårdsplatser.

Kommunen använder antal startbesked för att räkna ut hur befolkningen kommer se ut framöver. Startbesked ges efter det att den sökande fått sitt bygglov, när en kontrollplan upprättats och samtliga tekniska handlingar godkänts. Nästan alla byggnader som fått startbesked färdigställs inom två års tid.
– Ofta kan man dra lite slutsatser utifrån det. Byggs det mycket i kommunen kan man förvänta sig att det flyttar hit folk, säger Olof Selldén som är planchef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Läs mer:Här växer Båstads nya stadsdel fram
Det är i Båstad befolkningsutvecklingen skett de senaste två åren, tidigare var det i Förslöv. Grafik: Båstad kommun.Bild: Statistiska centralbyrån
Totalt sett dör det fler människor i Båstad varje år än vad det föds. Det gör att den positiva befolkningsutvecklingen bygger på inflyttning.
När Olof Selldén tittar på demografin för Båstad ser han att människor kommer att fortsätta dö i allt högre takt i relation till hur många som föds.
– Vanligtvis ser befolkningen ut som en pyramid. Vi har nästan tvärtom, en upp-och-nervänd pyramid, säger han och jämför med Simrishamn som likt Båstad har en ålderstigen befolkning.
År 2025 kommer det vara ett stort behov av vårdplatser. Men det är inte bara den äldre gruppen som förväntas bli stor, även barn i mellanstadieåldern tros öka framöver.
– Det vi ser utifrån vårt statistiska underlag är en större ökning av barn mellan 6 till 12 år. Det kommer framförallt gälla Båstad och Hemmeslöv, det har att göra med den stora mängden projekt som blir klara i Båstad i slutet av året.
Ett problem som kommunen står i just nu är att förskoleplatserna inte räcker till. Olof Selldén tycker man ska vara självkritisk till hur planeringen sett ut.
– Vi var inte tillräckligt förutseende. Vi vågade inte satsa tillräckligt snabbt i den utsträckning som behövdes. Men vi försöker lösa situationen nu, säger han och pekar på att en liten ökning kan få stora konsekvenser i en mindre kommun.
– Har man ett så litet befolkningsunderlag som vi har är det väldigt svårt att förutspå. Vi ser att det byggs mycket just nu och då kommer vi ha många barn som flyttar in här de kommande åren. Men bygger vi ut nu kanske vi har för många förskoleplatser om tio år. Det går i cykler.
Tuvelyckan, som ligger mellan stranden och Båstad nya station, byggs för fullt just nu.Bild: Niklas Gustavsson
Vad som är ovanligt för en så liten kommun som Båstad är att antalet som pendlar in till kommunen är ungefär lika stort som antalet som pendlar ut.
– Det beror på de stora företagen på södra sidan, säger han och syftar på Lindab, Peab, Nolato och NP Nilsson.
De företagen har uppmärksammat kommunen på att bostadsbeståndet är för ensidigt i Båstad. Det är en brist på hyresrätter och bostadsrätter, och det kan vara en av förklaringarna till att åldersgruppen 19 till 26 år flyttar ifrån kommunen.
– Det är ett problem för vårt näringsliv som har behov av människor i den åldern. Nu rekryterar det istället medarbetare från andra kommuner.
När planchef Olof Selldén tittar framåt tror han att Båstad kommer passera 15 000 invånare i november i år.
– Det har att göra med att många stora projekt blir färdiga i oktober, exempelvis 100 lägenheter vid stationen. Det är framförallt i Båstad och Hemmeslöv som det händer.
Gå till toppen