Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Branden kan ha legat och pyrt i timmar

Det är oklart vad som ska ske med det eldhärjade huset på Trädgårdsgatan: "Det viktigaste nu är människorna som drabbats" säger HSB:s vd Mikael Jönsson. Samtidigt fortsätter utredningen om hur branden uppstod.

Taket och översta våningen är helt borta efter branden på Trädgårdsgatan 5.Bild: Mikael Anjou
Efter branden på Trädgårdsgatan finns det flera frågor kring vad som kommer att hända med själva byggnaden. Går skadorna att reparera? Vore det bäst att riva huset helt, eller borde man åtminstone försöka rädda fasaden?
Byggnaden, som uppfördes 1910, har visserligen ingen form av kulturskydd men är förstås intressant ändå genom sin långa historia. Genom sin placering mittemot gamla järnvägsstationen gav det under drygt 90 år besökare det första intrycket av staden.
Läs mer: "Det ser bedrövligt ut därinne"
– Det är ju ett vackert hus och vi kommer att ha ett möte med kommunen längre fram för att se vad vi kan göra. Men det viktigaste nu är människorna som drabbats och hur vi ska kunna hjälpa dem. Vad som ska hända med huset har vi överhuvudtaget inte tittat på ännu, säger HSB:s vd Mikael Jönsson.
HSB:s vd i Landskrona Mikael Jönsson. ArkivbildBild: @imageAuthorName
Den akuta boendesituationen för det trettiotal hyresgäster som evakuerades är löst enligt HSB. En del har tagit in på hotell, andra bor hos släkt och vänner.
– Vi kommer att kalla till ett informationsmöte under tisdagen. Där kommer vi att berätta dels vilket bestånd vi har och dels vad andra fastighetsägare har tillgängligt så att alla ska få så snabb hjälp som möjligt, säger HSB:s fastighetschef Suzanne Hagersand.
Läs mer: De väcktes av polis när huset brann
Kommer de som bodde i huset att få återvända för att hämta tillhörigheter som kan ha klarat sig?
– När vi bedömer att det är säkert kommer vi att kontakta de boende så att de kan komma in i sina lägenheter. När det blir är för tidigt att säga. Först måste vi säkra bärigheten i huset och få en ny bedömning av en statiker. Först då kan det också bli tal om att ta bort avspärrningarna på Trädgårdsgatan, säger Suzanne Hagersand.
Polisens utredning pågår fortfarande, men man vill i nuläget inte kommentera närmare hur långt man kommit. Någon teknisk undersökning har ännu inte gjorts på grund av rasriskerna i huset.
– Vi tror oss ha en ganska bra bild av vad som hänt, men vill gärna komma i kontakt med fler personer som kan ha sett något under natten och morgonen innan branden, säger polisens Emil Fast, som håller i ärendet.
Exakt hur branden startade är inte klart. Med tanke på hur mycket som rasat på vindsvåningen kan svaret på den frågan bli mycket svår att reda ut.
– Troligen har det börjat i något vindsförråd där branden legat och pyrt ett bra tag. Sedan har det skett en övertändning när tillräckliga mängder brännbara gaser bildats, säger räddningstjänstens restvärdesledare Jonas Hellsten.
Personal från bland annat HSB städar kring det eldhärjade huset på Trädgårdsgatan.Bild: Mikael Anjou
Att branden började flera timmar innan larmet inkom till räddningstjänsten verkar troligt. Redan vid halv tre ska en boende i ett av grannhusen ha vaknat av röklukt från sin öppna balkongdörr. Då personen inte kunde upptäcka några andra tecken på brand så gjordes heller inget.
– Strax före klockan sex vaknade en av hyresgästerna på fjärde våningen på Trädgårdsgatan 5 av att det sprakar i taket och väggen. Ute i trappan ser den boende lågor i väggarna och slår larm, säger Jonas Hellsten.
Hyresgästen slog larm och lyckades väcka flera av sina grannar. När räddningstjänsten kom till platsen var de flesta boende redan ute, som tur var.
– Vi skickade in rökdykare som började ta sig upp i trappan, men när de kom högre upp tvingades de backa på grund av värmen, säger han.
Gå till toppen