Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

CIA-chefen Mike Pompeo – Trumps val

Mindre än fjorton månader efter att han blev CIA-chef är Mike Pompeo president Donald Trumps favorit att bli ny utrikesminister. Pompeo beskrivs som mycket konservativ

Mike Pompeo. Arkivbild.Bild: Susan Walsh/AP/TT
– Han är till exempel starkt kritisk till Iranavtalet, han är konservativ i många värdefrågor och tillhör den så kallade Tea Party-falangen inom det republikanska partiet, säger Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet, till TT.
Mike Pompeo har varit Trumps favorit till utrikesministerposten under flera månader och Vita huset började planera för att han skulle få jobbet redan i höstas, uppger källor för CNN.
Den 54-årige Pompeo är utbildad jurist vid Harvard och affärsman. Han kom in i representanthuset för delstaten Kansas. Pompeo vann kongressvalet i sin valkrets med stöd av den konservativa Tea Party-rörelsen
Under sin tid i representanthuset var han en uttalad kritiker av den då sittande presidenten Barack Obama, bland annat motsatte han sig Obamas sjukförsäkringsreform och han förordade tuffare tag mot papperslösa migranter.
I januari i fjol började han jobbet som chef för underrättelsetjänsten CIA. Donald Trump har skrivit på Twitter att Gina Haspel ska ta över som ny CIA-chef efter Pompeo.
Fakta

Mike Pompeo

Mike Pompe föddes den 30 december 1963 i Kalifornien

Innan han utbildade sig vid Harvard tjänstgjorde han i den amerikanska armén.

2010 valdes han in i representanthuset för Kansas.

I januari 2017 började han jobbet som ny chef för CIA.

I mars 2018 meddelade president Donald Trump att Mike Pompeo ska bli ny utrikesminister.

Mike Pompeo är gift och har en son.

Källa: CIA

Gå till toppen