Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Elever på Errarps skola gör musikal om föräldrar med missbruk

”Ingen vet min lilla hemlighet”, sjunger de 11-åriga eleverna. Men publiken får veta. Skolarbetet om alkohol växte till en musikal om hur det är att leva med en missbrukande förälder – att vara medberoende.

Sista repetitionen inför onsdagens premiär. Eleverna har själva skrivit texter och manus om hur det är att vara barn i en familj där det finns alkoholmissbruk.Bild: Niklas Gustavsson
”Bakom stängda dörrar” heter musikalen som femmorna på Errarps skola har arbetat med sedan i höstas. Eleverna har skrivit texter och manus själva och orkesterelever från Kulturskolan i Ängelholm står för musiken.
– Vi hoppas att det kan hjälpa andra barn att börja prata om det, säger Johanna Söder i en paus under repetitionerna i Nyhemsskolans aula.
Hon spelar rollen som Cassandra i musikalen. En ganska ledsen flicka, tyngd av problemen hemma.
– Hon kan inte få tröst av mamman, som dricker. Cassandra får städa hemma och plocka undan alla flaskor. Hon tycker det är jobbigt och känner sig sviken, berättar Johanna Söder om sin roll.
Johanna Ericsson är musikläraren bakom det stora musikalprojektet på Errarps skola. Ett projekt som växte fram genom elevernas frågor om alkohol, beroende och medberoende.
– Det är ett svårt ämne, men för många barn är det här en verklighet. De lever med en eller två föräldrar som dricker för mycket eller är beroende av läkemedel eller droger, säger hon.
Elevmusikal om medberoende. NyhemskolanBild: Niklas Gustavsson
Statistiken säger att i varje skolklass finns det två elever som har det så. Men barn skyddar sina föräldrar. De bär tyst sin hemlighet och försöker utåt måla en normal bild av sin familj. De är medberoende.
I arbetet med musikalen har eleverna fått insikt om medberoendet, hur det är att vara barn i en familj med missbruk. Och att missbruk inte alltid syns utåt. Det finns bakom stängda dörrar.
Men det finns hjälp att få. I slutet av musikalen hoppar man sju år framåt i tiden och möter rollfigurerna som lyckats ta sig ur problemen på olika sätt. Ett ljust och hoppfullt slut.
– Att våga prata med någon vuxen hjälper, sammanfattar Rasmus Sjölund som har en av solistrollerna.
Kulturskolans elevorkester ingår i den 80 man starka ensemblen. Johanna Söder är en av solisterna.Bild: Niklas Gustavsson
Det är en stor ensemble, 80 personer när man räknar med alla musiker och lärare som medverkar. Kulturskolan har hjälpt Errarpseleverna med koreografi och framträdande och musikeleverna backar upp med orkestern.
– Det svåraste är att vi ska höras som ett med kören. Men vi kommer att ta publiken med storm, säger Tofta-eleven Nelly Persson, som spelar saxofon.
Kommunens alla elever i årskurs 5 är inbjudna till föreställningen som har premiär på onsdagen. Fyra föreställningar ska ges. De avslutas med ett samtal med elevhälsan, dit man kan vända sig för att få hjälp.
Musikläraren och projektledaren Johanna Ericsson har själv en roll i musikalen. Hon spelar klassens lärare, som visar sig ha alkoholproblem.Bild: Niklas Gustavsson
”Ingen vet min hemlighet”, sjunger Johanna Lövqvist, en av Errarpsskolans solister.Bild: Niklas Gustavsson
Johanna Lövqvist spelar en av huvudrollerna i musikalen.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen