Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Fler delar av nationella provet tros ha läckt

I förra veckan stals ett nationellt prov i svenska vid ett inbrott i en skola. Provet har läckt via sociala medier och sprids över hela Sverige. Nu misstänker Skolverket att ännu en del av nationella provet cirkulerar på internet.

De stulna proven har spridits på sociala medier. Arkivbild.Bild: Håkon Larsen Mosvold/NTB Scanpix/TT
Enligt uppgift till TT ska provet ha spridits via gruppchattar på Snapchat i västra Stockholm. Även från andra delar av landet har sådana rapporter kommit, skriver Dagens Nyheter.
Sofie Hardenstedt är biträdande rektor på Ljungenskolan i Höllviken, Vellinge kommun. Hon berättar för Sydsvenskan och HD att det finns så stränga instruktioner kring hur proven både ska hanteras och förvaras innan provdagen kommer, att det känns konstigt att det kan bli såhär.
– Sekretessen är ju väldigt hård kring de här proven och de ska ju vara inlåsta, så jag har svårt att förstå hur det kan hända. Det måste ju vara ett handhavandefel, säger hon.
Klockan 07.40 på tisdagsmorgonen, drygt en timme innan provtiden började för eleverna, fick Skolverket bevis på att provdelen som handlar om läsförståelse spridits nationellt.
– Vi har fått information från olika delar av landet och gör bedömningen att det är en ordentlig spridning på sociala medier. Det problematiska är att vi fick reda på det strax före provet skulle börja, säger Anders Boman, chef för provenheten på Skolverket, till TT.
Dagens prov var i läsförståelse i svenska respektive i svenska som andraspråk för årskurs 9. Skolverket misstänker att även C-delen, uppsatsskrivning, som ska skrivas på torsdag, har läckt.
Det finns ett förberett ersättningsprov som skolorna fått tilldelat sig. Myndigheterna rekommenderar att alla skolor byter till ersättningsprovet på torsdag. Beslutet är nu upp till rektorerna.
– Därför rekommenderar vi rektorerna att använda ersättningsprov, om inte rektorerna gör en annan bedömning, säger Boman.
Att använda ersättningsprovet är dock förknippat med merarbete för skolorna och resultatet kan inte användas i nationell statistik.
Berörda lärare uppmanas att "vara extra observanta vid bedömning av provsvaren" för att upptäcka uppenbart fusk. Är det stora avvikelser mellan provsvaren och hur eleven presterar i ämnet annars kan det vara tecken på fusk.
– Det är naturligtvis ett svårt arbete, men det är viktigt att påpeka, säger Boman.
Vid inbrottet i en Stockholmsskola stals förutom provet och facit i pappersform även it-utrustning. Skolverket anmäler allt misstänkt fusk till Skolinspektionen.
På Ljungenskolan nåddes man inte av informationen om fusket innan provtiden började. Därför ändrade man inte på något och bytte inte heller mot reservproven.
– Vi har inte märkt något som verkat onormalt och har inte haft någon anledning att misstänka fusk hos oss.
Läs alla artiklar om: Spridningen av nationella prov
Gå till toppen