Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Helsingborgs bibliotek jobbar med digital inkludering

Den 19 till 25 mars arrangeras "All Digital Week" i Europa. På Helsingborgs bibliotek ordnas teknik-drop-in och föreläsningar om "fake news" och säkerhet online.

Under "All Digital Week" jobbar de på biblioteket för att öka den digitala inkluderingen. Alla måste kunna använda teknik för att ta del av samhället, menar Eva Hveem på Helsingborgs bibliotek.Bild: Anders Wiklund/TT
"All Digital Week" är en kampanjvecka som arrangeras samtidigt i hela Europa. Veckan finns för att öka den digitala inkluderingen och årets teman är kritiskt tänkande och livslångt lärande. I Helsingborg satsar man stenhårt på biblioteket under veckan.
– Vi jobbar med digital kompetens, inkludering och även anställningsbarhet, säger Eva Hveem på Helsingborgs bibliotek.
Hon berättar att de under veckan har drop-in för de som behöver hjälp med sina teknikprylar och föreläsningar om allt från källkritik till "fake news". De kan också hjälpa de som bara behöver hjälp med att skaffa BankId eller en digital brevlåda. Och så lär de sig om säkerhet på nätet.
Även aktiviteterna för barnen under veckan kommer fokuseras mer mot det digitala. För barn blir det till exempel samtal om livet online och tips om böcker på ämnet.
– Vi gör det som vi egentligen alltid gör på biblioteket men vi intensifierar arbetet under denna veckan, säger Eva Hveem.
Hon berättar att det är en del i bibliotekets arbete och grund att jobba för en ökad digital inkludering och utöver "All digital week" har de även "E-medborgarveckan" under hösten.
– Där är liknande fokus men en skillnad är att det är mer fokus på "jobb-skills". Man lär sig saker för att bli mer anställningsbar, säger Eva Hveem.
Att digital inkludering och kompetens är så viktigt förklarar Eva Hveem med att samhället blir allt mer digitalt:
– Vi lever i en digital värld. Digital inkludering är viktigt för att alla ska kunna ta del av allt. Snart är det inte mycket man kan göra utan att man måste kunna något digitalt eller tekniskt.
Fakta

"All Digital Week"

Den 19 till 25 mars arrangeras veckan som går under namnet "All Digital Week" (som tidigare gick under namnet "Get Online Week").

Veckan pågår samtidigt i hela Europa.

Årets teman är kritiskt tänkande och livslångt lärande. Kritiskt tänkande handlar om att använda sig av analys och kunskap för att upptäcka till exempel fake news. Med livslångt lärande menas att ens digitala kunskaper och färdigheter ska vara redo för när samhället förändras och utvecklas.

Gå till toppen