Sport

Jonathan Levi: "Jag blev förvånad"

Kompisbesöket blev inställt när Jonathan Levi kollade mejlen. Snart kan Glumslövssonen göra debut i U21-landslaget. "Det kom snabbare än jag trodde", säger han.

Jonathan Levi.Bild: JON OLAV NESVOLD
I somras var Jonathan Levi med på sitt livs första landslagsläger när det nya U21-landslaget samlades för ett träningsläger på Bosön.
Under tisdagen blev Rosenborgs 22-årige Glumsslövsson uttagen till U21-landslaget för andra gången – och nu kan han göra debut. U21-landslaget EM-kvalar borta mot Turkiet och Cypern den 23 och 27 mars. Jordan Larsson är, som väntat, en annan nordvästskåning i truppen.
– Det kom snabbare än jag trodde, det får jag vara ärlig och säga. Jag blev förvånad, men det är bara extra roligt att det kommer redan nu, säger Levi när HD får tag på honom i Norge.
Han berättar hur han fick glädjebeskedet:
– En polare ville komma upp till Norge och frågade när jag skulle få reda på det här, så att han visste om jag skulle vara ledig den helgen. Jag kollade mejlen och där stod det att jag skulle med. Det var inte roligare än så egentligen, det kom på mejlen och nu ska jag plötsligt till Turkiet.
Vad förväntar du dig?
– Jag har inte kommit in på de tankarna ännu, men det ska först och främst bli kul att se hur kvalitén är – plus att få prata ordentligt svenska för en gångs skull. Det ser jag nästan fram emot mest, att få prata redig skånska.
Säsongen 2015 platsade Jonathan Levi först inte i Eskilsminnes division 1-lag och lånades ut till HIF Akademi i division 2, där han gjorde succé. Han fick spela i Eskils under sluttampen av säsongen och blev sedan klar för Landskrona BoIS.
Där räckte det med en säsong innan han värvades av Öster i superettan. Där blev det ett halvår innan Rosenborg betalade miljonbelopp för att säkra honom på ett långtidskontrakt.
I höstas startade han mot La Liga-laget Real Sociedad i Europa League och i år har han fått en hel del speltid på försäsongen, men han bänkades i premiären (förlust 0–1 mot Sarpsborg) den gångna helgen.
– När möjligheten kommer gäller det att jag är stark nog att ta till vara på chansen. Det känns perfekt med landslaget nu, jag får ett positivt besked för självförtroendet och Rosenborg får känna att folk runt omkring också har koll på mig. Det är kul, säger han.
Jonathan Levi konkurrerar med Pål André Helland om en plats som Rosenborgs högerytter.
– Han har visat sina kvalitéer och jag tror att han blev poängkung under försäsongen. Vi pushar varandra, han hjälper mig och jag tar efter honom. Det är liksom inte högerytterpositionen det är fel på om vi inte vinner det här året, säger han.

U21-truppen

Målvakter: Pontus Dahlberg, IFK Göteborg, Oscar Linnér, AIK.
Försvarare: Joel Andersson, Häcken, Jonathan Augustinsson, Djurgården, Franz Brorsson, Malmö FF, Filip Dagerstål, Norrköping, Dennis Hadzikadunic, Trelleborg, Eric Smith, Norrköping, Linus Wahlqvist, do.
Mittfältare och anfallare: Joel Asoro, Sunderland, Gustav Engvall, Bristol, Alexander Isak, Dortmund,on Jönsson Salétros, AIK, Jordan Larsson, Norrköping, Jonathan Levi, Rosenborg, Erdal Rakip, Crystal Palace, Isak Ssewankambo, ,Molde, Carlos Strandberg, Malmö FF, Mattias Svanberg, do, Tesfaldet Tekie, Östersund.
Gå till toppen