Ekonomi

Kamprads sista vilja: Utveckla Norrland

Hälften till barnen, men den andra hälften till en stiftelse som ska främja utbildning och forskning – med en ansenlig summa till satsningar i Norrland. Det är Ikeagrundaren Ingvar Kamprads testamente.

Enligt Ingvar Kamprads testamente ska en stor del av Ikea-grundarens pengar gå till satsningar i Norrland. ArkivbildBild: Ola Torkelsson/TT
Dagens Nyheter har tagit del av Kamprads testamente, där det framkommer att hälften av förmögenheten tillfaller sönerna Peter, Jonas och Mathias Kamprad samt dottern Annika Kihlblom.
Den andra hälften ska enligt tidningen gå till olika satsningar i Norrland. Det är Familjen Kamprads stiftelse som får ett tillskott till sin verksamhet.
– Den inriktning som Ingvar anger i testamentet, utveckling av företagsverksamhet i Norrland, ligger väl inom ramen för stiftelsens övergripande mål. Arvet ger oss ännu bättre möjligheter att fortsätta utveckla stiftelsen och göra nytta, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse, till Dagens Nyheter.
Den exakta summan som stiftelsen får är inte känd.
Gå till toppen