Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Migrationsverket säger upp lägenheter i Örkelljunga

Sexton lägenheter som hyrts av Migrationsverket till bostäder åt asylsökande har sagts upp. Inom tre månader går flytten till andra kommuner.

Migrationsverket fortsätter att avveckla boendeplatser för asylsökande. Tidigare har externa avtal med anläggningsboenden sagts upp, nu handlar det även om lägenheter som hyrts för asylsökande.
I Örkelljunga har verket hyrt tio privata lägenheter, varav sex i Skånes Fagerhult. I ett brev till kommunen informerar de nu om att hyreskontrakten sagts upp.
– Den allmänna bilden är att antalet asylsökande minskar. Det är därför man avvecklar boenden allt eftersom, säger Klas Ohlsson som är chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Kristianstad.
Urvalet görs enligt honom utifrån skick, tillgänglighet, geografisk plats och kostnader.
Totalt berörs 45 personer som i dag bor i lägenheterna, tre av de boende är barn. Planen är nu att de ska flytta inom tre månader. Bedömningen är också att det blir till andra kommuner.
Migrationsverket anser att lägenheter med självhushåll är en bättre boendeform för asylsökande än större anläggningsboenden. Det gäller särskilt familjer.
– Men de stora boenden vi hade tidigare är nästan helt borta i Skåne i dag, säger Klas Ohlsson.
I Örkelljunga har tidigare två stora asylboenden med omkring 200 platser stängts. Både Åsljungagården och hotell Ekbacken avvecklades under april och maj 2017.
Efter den pågående avvecklingen återstår bara ett tiotal asylsökande som bor i eget boende i Örkelljunga.
Läs mer: Migrationsverket stänger asylboenden
Gå till toppen