Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Nya beslutet gör upphandlingen av Helsingborgs expressbussar billigare

Det närmar sig körstart för expressbussarna i Helsingborg. Under tisdagen blev det klart att regionstyrelsen godkänner ett förslag som gör upphandlingen av de nya bussarna i Helsingborg mindre kostsam. Det ger också en garanti för att bussarna blir kvar i Helsingborg.

Körstarten för Helsingborgs egna expressbussar närmar sig.Bild: Tom wall
Läs mer: Klart för fler expresslinjer i Helsingborg
– Kollektivtrafiken behöver stärkas, särskilt i Helsingborg, säger Nicklas Ljungström (MP), vice ordförande i Kollektivtrafiknämnden som skickat förslaget till regionstyrelsen.
Arbetet med de nya expressbusslinjerna i Helsingborg är i full gång. Helsingborgsexpressen 1 planeras ha körstart under 2019. Linje 2 och linje 3 börjar köra några år senare.
De nya expressbusslinjerna i Helsingborg kommer sedan köras på entreprenad av olika företag.
Förslaget som regionstyrelsen godkände under tisdagen garanterar att bussarna blir kvar i Helsingborg när ett entreprenadkontrakt tar slut och ett annat tar vid. Dessutom innebär det att upphandlingen av de nya bussarna blir billigare.
– Det är för att bussarna har en längre livslängd än vad kontraktet på entreprenaden är, säger Nicklas Ljungström.
Bakom satsningen med expressbussarna i Helsingborg står Skånetrafiken och region Skåne. Johan Gomér är planeringschef på Skånetrafiken:
– Målsättningen är att folk ska välja expressbussarna i stället för bilen, sa han till HD i vintras.
– Vi har Malmöexpressen i Malmö och vi har sett att den här typen av trafikupplägg är omtyckt. Det kan transportera fler resenärer och det blir kortare körsträckor. Hela upplägget med expressbussarna är omtyckt. Det är därför man gräver upp gatorna i Helsingborg nu, säger Nicklas Ljungström (MP).
Gå till toppen