Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Pichler hyllar amatörglädjen i sin nya komedi

Gabriela Pichler följer upp sin Guldbaggebelönade debut "Äta sova dö" med en landsbygdskomedi fylld av mångfald – och amatörer i alla stora roller. – Det finns ett stort egenvärde i det. För mig har det med revanschlusta att göra, säger regissören.

"Det var helt avskyvärt att se sig själv på duken", säger Fredrik Dahl som debuterar i regissören Gabriela Pichlers nya film "Amatörer", där han spelar en fiktiv version av sig själv.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Pressdagen för Gabriela Pichlers "Amatörer" börjar avväpnande när huvudrollsinnehavaren Fredrik Dahl glatt påpekar att han känner sig som när Hugh Grants rollfigur i "Notting Hill" lurar sig in på ett hotell och ganska bortkommet poserar som reporter.
Som debutant utan någon filmerfarenhet alls är Fredrik Dahl inte bara omskakad av att se sig själv på stor duk ("det var avskyvärt"). Att bli intervjuad är också okänd mark för den kommunanställde 39-åringen, som plötsligt spelar huvudrollen i en Guldbaggebelönad regissörs nya film.
Men när Gabriela Pichler letade inspelningsplats för sin nya film träffade hon Svenljunga kommuns Fredrik Dahl, som inte bara sålde in bra filmmiljöer i Västra Götalands län utan också charmade henne och teamet så pass att de erbjöd honom huvudrollen som kommuntjänstemannen Musse.
– Det har varit så fruktansvärt omtumlande, säger Fredrik Dahl, som har hämtat mycket av sig själv till rollen.
I "Amatörer", som får biopremiär 16 mars, får Musse idén att Lafors borde spela in en kommunfilm för att slå ut konkurrensen (främst Alingsås) när den tyska lågpriskedjan Superbilly letar efter en ny ort att etablera sig på.
Upprinnelsen till berättelsen om den påhittade bruksorten och dess mångfacetterade invånare tog fart när författaren Jonas Hassen Khemiri kontaktade Gabriela Pichler efter "Äta sova dö". Hon var peppad på att följa upp sin hyllade debut med ett samarbete med någon utanför filmvärlden.
Duon började undersöka olika mikrokosmos, små orter och landade i fenomenet varumärkesbyggande kommunfilmer.
– Men de där filmerna påminner ganska mycket om varandra och vi funderade på vad som skulle hända om någon opponerar sig mot det, säger Gabriela Pichler.
I "Amatörer" är det två unga tjejer (spelade av Zahraa Aldoujaili och Yara Aliadotter) som, påhejade av Musse, med sina mobiltelefoner i högsta hugg tar makten över bilderna.
Liksom Fredrik Dahl är de också amatörskådespelare och för Gabriela Pichler är det ett mycket genomtänkt arbetssätt att använda sig av just förstagångsskådepelare, som hon kallar dem, och att ta vara på deras lust och energi.
– Det finns också ett egenvärde i att ha med personer som aldrig skulle ha kommit i närheten av en filminspelning annars. Min mamma fick vara med i "Äta sova dö" därför att jag tyckte att hon förtjänade det. Hon har städat i hela sitt liv och att jag är den som får henne att synas på en filmduk i Venedig, det finns något där som är en drivkraft hos mig.
TT: Vad handlar det om?
– Det har väl med klass och revanschlusta att göra. Dessutom tycker jag att det är för homogent i filmbranschen. Det är extremt likriktat vilka som syns och hur de som kommer in på scenskolorna ser ut och vilka bakgrunder de har. Jag tycker inte att det ger en rättvis bild av människor som jag har träffat i mitt liv.
På många sätt placerar sig "Amatörer" rakt in i samtidsdebatten. Att se nya invånare i samhället som ett problem eller en tillgång adresseras med ovanlig nyansförmåga.
– Jag hävdar bestämt att det är på små orter som integrationen pågår som mest intensivt. I storstäder är det segregerat på ett helt annat sätt, där kan man sitta ganska intakt med sina fina åsikter men man behöver aldrig pröva dem mot en verklighet, säger Gabriela Pichler.
Fakta

"Amatörer"

Manus: Jonas Hassen Khemiri och Gabriela Pichler.

Regi: Gabriela Pichler.

Medverkande: Fredrik Dahl, Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter med flera.

Handling: Den tyska lågpriskedjan Superbilly har visat intresse för att etablera sig i landsbygdskommunen Lafors. Hoppet tänds i det lilla brukssamhället och för att stärka sina aktier beslutar kommunkontoret att satsa på en säljande kommunfilm. Eftersom kulturbudgeten är slut kommer den kommunanställde Musse på att uppdraget kan gå till några skolelever, det är ju både nytänkande och gratis!

Fint pris: Vann priset för bästa film, inklusive en miljon kronor, på Göteborgs filmfestival tidigare i vintras.

Premiär: 16 mars 2018.

Gå till toppen