Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Debattinlägg: ”Sverigedemokraterna sätter makt och egen vinning i främsta rummet.”

Sverigedemokraternas agerande visar att det är opinionsläget i frågan som spelar någon roll, inte de faktiska förhållandena. Det skriver företrädare för de fyra allianspartierna i Region Skåne.

Det enda som går att förutsäga när det gäller hur Sverigedemokraterna ställer sig i olika frågor är vart vinden just då råkar blåsa, skriver företrädare för de fyra allianspartierna i Region Skåne.Bild: Janerik Henriksson/TT
Valet i höst blir ideologiskt och värdeladdat – såväl i Skåne som på nationell nivå. Valfrihet, politik för tillväxt och en nära vård står mot detaljstyrning, förbudsiver och centralisering. Vi arbetar för skåningarnas bästa och bryr oss inte om symbolfrågor. Andra partier agerar annorlunda.
Sverigedemokraterna sätter makt och egen vinning i främsta rummet. Det enda som går att förutsäga när det gäller hur partiet ställer sig i olika frågor är vart vinden just då råkar blåsa. Det framgår tydligt när man tittar på hur Sverigedemokraterna röstar och vilken politik partiet bedriver. I Region Skåne har det visat sig många gånger. Inte minst blev det tydligt i frågan om Simrishamns sjukhus skulle återgå i Region Skånes regi.
Först lade Sverigedemokraterna ner sina röster i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd och såg därmed till att det rödgröna förslaget gick igenom, alltså att sjukhuset skulle drivas av regionen. När förslaget sedan nådde regionstyrelsen ändrade partiet strategi och röstade mot förslaget. Det innebar att sjukhuset fortsätter att drivas i privat regi.
Sverigedemokraterna passade då också på att måla upp sig som en garant för att patienternas bästa hamnar i fokus. Men sanningen är att Sverigedemokraternas fokus ligger någon helt annanstans.
Det är förstås positivt att Socialdemokraternas och Miljöpartiets symbolpolitik, som just nu handlar om att ta tillbaka så mycket det bara går i offentlig regi, inte förvandlades till verklighet just den gången. Att som de rödgröna partierna utifrån en generell politisk linje hota ett välfungerande sjukhus framtid är oansvarigt, dyrt och kontraproduktivt. Men den som tror att Sverigedemokraterna sätter invånarnas bästa i centrum misstar sig. Sverigedemokraterna gjorde i det här fallet vad de är allra bäst på – kände efter vart opinionsvindarna blåste och lade sina röster där.
Sverigedemokraterna för en inkonsekvent politik. Samtidigt som partiets företrädare röstade mot Socialdemokraternas och Miljöpartiets förslag när det gäller Simrishamns sjukhus gick de på motsatt linje när de röstade för Socialdemokraternas och Miljöpartiets förslag att återta ambulansverksamhet i regionens regi. Det är ett dyrt beslut som kostar skattebetalarna tiotals miljoner kronor. Dessutom fungerar det distrikt som ska gå från privat till offentlig styrning bäst i hela regionen, med lägst personalomsättning och goda resultat. I detta fall röstade Sverigedemokraterna alltså för något som knappast ligger i invånarnas intresse.
Sverigedemokraternas agerande visar att det är opinionsläget i frågan som spelar roll, inte de faktiska förhållandena.
I höstas gjorde Sverigedemokraterna, genom sin vågmästarroll i regionen, att skåningarna inte längre har möjlighet att välja vårdgivare när det gäller multimodal smärtbehandling. Det gör att regionen måste starta en verksamhet i egen regi, något som blir en kostsam affär för skattebetalarna.
Andra exempel är ryggortopedin i Ängelholm, kardiologin i Helsingborg och dialysen i Malmö. I alla dessa frågor har Sverigedemokraterna röstat mot skåningars möjlighet att välja vårdgivare.
Sverigedemokraternas agerande är bara konsekvent i ett avseende, de är populister och väljer vad som för tillfället gynnar dem själva mest. Därför kastar de sig än till vänster, än till höger, ibland i samma fråga, i sin iver att vinna röster.
Det är inte en ansvarsfull politik som väljarna kan förlita sig på.
Carl Johan Sonesson (M)
gruppledare i Region Skåne
Gilbert Tribo (L)
gruppledare Region Skåne
Birte Sandberg (C)
gruppledare Region Skåne
Birgitta Södertun (KD)
gruppledare Region Skåne
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen