Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Tjugofem år av kamp mot psykisk ohälsa

I tjugofem år har Fontänhuset funnits i centrala Helsingborg, trots indragna bidrag och nedskärningar. Under den tiden har husets funktion förändrats i takt med samhället utanför, enligt Marianne Larsen, klubbhuschef på Fontänhuset.

Fontänhusskolan, kallas stunden då medlemmarna diskuterar husets 37 riktlinjer. På bild från vänster: Bo Högström, Andjelina Nilsson, Carina Vesterberg, Viktoria Wiklander, Togge Landgren och Ida Forteza.Bild: Sigrid Törnqvist
Det är inte en vanlig måndag. Medlemmarna på Fontänhuset är i färd med att dekorera tårtor, hålla kvällsöppet och ta emot besök. Det är på dagen tjugofem år sedan huset började hjälpa personer med psykisk ohälsa in i gemenskap och ut i arbetslivet.
– Omgivningen har ändrat sig, så människor måste anpassa sig efter omgivningen, men Fontänhuset är samma gamla arbetsinriktade verksamhet som det varit sen 1948, säger Marianne Larsen, som är klubbhuschef men betonar att organisationen är platt.
I och med psykiatrireformen i mitten av nittiotalet (se fakta) fick de svenska kommunerna mer ansvar för personer med psykiska funktionsvariationer.
– Innan dess fanns inget, säger Marianne Larsen.
Samhällets sociala skyddsnät har byggts från grunden under tiden som Fontänhuset har funnits, menar hon. Åtgärder i form av kontaktpersoner, boendestöd och personligt ombud, har skapat behov av annan slags hjälp från Fontänhuset. Nu behövs mer praktiskt stöd, till exempel med att fylla i blanketter och passa tider.
Den 30-31 maj kommer Fontänhuset ha öppet hus för att fira tillsammans med allmänheten. ”Då blir det kanske tipspromenad och annan lyx”, säger medlemmen Alice Frisk. ”Idag firar vi inom familjen, med tårta och god mat”, säger Marianne Larsen, klubbhuschef. På bilden från vänster: Marianne Larsen, Alice Frisk och Lotta Forsmark.
Parallellt med att kommunen har tagit mer ansvar, har den generella stressen i samhället ökat. Det hävdar Marianne Larsen och Alice Frisk, medlem på Fontänhuset. Internet, sociala medier och datorspel är faktorer som kan bidra till att känna press och att människor isolerar sig.
– Det finns mycket yttre påverkan som är högre idag än den var tidigare, säger Marianne Larsen.
Bakom psykisk ohälsa ligger det ofta en diagnos. Autism, bipolaritet och ADHD är exempel på diagnoser som inte behöver vara problematiska, enligt dem. Men utan hjälp kan det leda till psykisk ohälsa.
– Man har överkrav på sig, i skolan till exempel. Man har inte fått diagnosen i tidig ålder utan i sen tonår. Då har man gått hela skoltiden och haft överkrav på sig och det är klart att någon gång kommer den här väggen, den där smällen, och då vet man inte hur man ska bära sig åt. I många fall kommer depression och ångest, säger Alice Frisk.
– Panikångest är ju väldigt vanligt bland unga nuförtiden, det har ändrat sig väldigt mycket, säger Marianne Larsen.
Ett gäng från Lunds fontänhus dök upp. De hade med sig blommor och kom för att fira Fontänhuset i Helsingborgs tjugofemårs-jubileum. På bilden: Lotta Forsmark, Malin, Gunilla Gustafson, Cicly och Kristoffer Järbel.
På en vägg i Fontänhusets lokaler sitter en tavla. På den står arbetsuppgifter av skiftande ansträngningsgrad uppskrivna. Laga mat, skriva artiklar eller tömma papperskorgen; här anpassas arbetsinsatsen efter medlemmens förmåga.
– Ingen uppgift är för liten eller för stor, säger Alice Frisk.
Snygg, stresstålig och uppkopplad är några av samhällets svåruppnåeliga ideal, menar de. Därför vill Fontänhuset hjälpa människor att navigera bland samhällets krav, för att ingen ska passera gränsen för vad de orkar.
– Man vet aldrig när man själv går på fel sida av linjen. Många slår ifrån sig, säger att det händer inte mig. Men det ska man inte vara så säker på. Det händer att man landar på fel sida på linjen och då vill det till att rätt person fångar mig, i rätt tid, säger Marianne Larsen.
– Inte bara i rätt tid utan i rätt ögonblick, fyller Alice Frisk i.
–Ja, precis, den lilla millisekunden. Det kan drabba vem som helst. Marianne Larsen pausar innan hon fortsätter;
– Man måste vara frisk för att vara sjuk, som vi brukar säga.
Marianne Larsen, klubbhuschef och Alice Frisk, medlem på Fontänhuset.Bild: Sigrid Törnqvist
Fakta

Fontänhuset

400 medlemmar har Fontänhuset i Helsingborg i dagsläget.

Alla i åldern 18-65 år är välkomna. Men inte den som är i pågående missbruk.

Det första Fontänhuset startade i USA, 1948 av en grupp före detta mentalvårdspatienter. Ambitionen var att skapa ett alternativ till den traditionella psykiatriska vården med fokus på det friska.

Lis Asklund tog initiativet att starta Fontänhus i Sverige, några år efter att ha besökt fontänhuset i New York. Det första öppnades i Stockholm 1980.

Idag finns det tolv Fontänhus i Sverige och över 300 totalt i världen, i över 30 länder.

Gå till toppen