Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Trump sparkar Tillerson: ”Haft olika åsikter”

USA:s president Donald Trump sparkar utrikesminister Rex Tillerson och UD-toppen Steve Goldstein. En av anledningarna, enligt Trump själv, är att han och Tillerson haft olika åsikter om bland annat kärnenergiavtalet med Iran.

USA:s tidigare utrikesminister Rex Tillerson, till vänster, fick under måndagen avbryta sin pågående resa till Afrika för att återvända till Washington DC.Bild: Andrew Harnik
I stort har de båda kommit bra överens, men har haft olika åsikter om bland annat Iran-avtalet som Trump tycker är "hemskt", säger presidenten enligt CNN.
– Vi tänkte verkligen inte på samma sätt, säger Trump.
En annan anledning till petningen av Rex Tillerson är att Trump vill ha en ny utrikesminister på plats inför de kommande samtalen med Nordkorea, rapporterar AFP och Reuters med hänvisning till en högt uppsatt källa i Vita huset. Också den saudiskledda blockaden av Qatar och att USA drar sig ur Parisavtalet är tunga frågor där det gnisslat i samarbetet.
Läs mer: CIA-chefen Mike Pompeo – Trumps val
Rex Tillerson har vid flera tillfällen gått emot uttalanden som president Donald Trump har gjort. Tillerson har bland annat varit kritisk till införandet av ståltullar och utträdet ur Paris-avtalet.
– Det är många som haft uppfattningen att Tillerson har haft en dämpande effekt på Trump, säger USA-experten Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet.
Redan i slutet av förra året förekom medieuppgifter om att Vita huset hade en plan för att avskeda utrikesministern – något Donald Trump dock avfärdade som "falska nyheter".
Enligt The Washington Post bad Trump Tillerson att avgå i fredags. Men enligt ett uttalande från Steve Goldstein, statssekreterare vid utrikesdepartementet togs Tillerson helt på sängen, och hade förväntat sig att stanna kvar på sin post.
"Tillerson är dock tacksam för att ha fått stå i allmänhetens tjänst", heter det i uttalandet enligt NBC.
Kort efter uttalandet fick även Goldstein sparken, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Läs mer: Gina Haspel blir första kvinnan att leda CIA
Underättelsetjänsten CIA:s chef Mike Pompeo kommer att ersätta Tillerson på posten, enligt presidenten. "Mike Pompeo, CIA:s chef, kommer att bli vår nye utrikesminister. Han kommer att göra ett fantastiskt jobb! Tack Rex Tillerson för din tid på posten!", skriver Trump i en tweet.
Mike Pompeo ersätts i sin tur av Gina Haspel som blir den första kvinnan som leder myndigheten, enligt Trump.
I ett uttalande till The Washington Post skriver Trump: "Mike tog examen som klassetta vid (militärhögskolan) West Point, tjänstgjorde berömligt i den amerikanska armén, och tog examen med hedersbetygelser vid Harvard Law School. Han gick vidare till att tjänstgöra i det amerikanska representanthuset med dokumenterad erfarenhet av att arbeta över partigränserna".
Läs mer: Trump bryter med chefsstrategen Bannon
Tillersons öppna konflikt med Trump har gjort det svårt för honom att agera. Pompeo kan få det lättare, säger Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet.
– Man kommer ha en mycket mer enhetlig röst och ett team som jobbar fram en strategi som går i linje med Trumps perspektiv.
Att Trump sparkar Tillerson kommer inte som någon blixt från klar himmel, anser även Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
– En del presidenter fungerar lite som sin egen utrikesminister och det är inte helt ovanligt att man byter. Men det här har legat i luften ett tag.
Om efterträdaren Mike Pompeo säger Dag Blanck:
– Han är en person som ligger lite närmare Trump än vad Tillerson har gjort.
Läs mer: Priebus sparkas som stabschef
USA-börserna sjunker i terminshandeln, samtidigt som dollarn och marknadsräntorna backar efter beskedet.
Dollarn sjunker till 8:21 kronor, ned från gårdagens avstämningskurs på 8:25 kronor. USA:s marknadsräntor följde med nedåt, med ett fall för tioårsräntan till 2,83 procent.
Nyheten om att Tillerson fått sparken kom dock samtidigt som det publicerades oväntat svag inflationsstatistik från USA, vilket också pressade ned räntorna.
Fakta

Rex Tillerson

65 år gammal, född 1952 Wichita Falls i Texas, USA. Amerikansk utrikesminister sedan 1 februari 2017, en post han nu får lämna. Gift med affärskvinnan Renda St Clair, har fyra barn.

Ingenjören Tillerson började jobba på petroleumbolaget Exxon Company 1975. 1989 blev han ansvarig för företagets olje- och gasproduktion i stora delar av Texas, Oklahoma, Arkansas och Kansas. 1995 blev han ordförande för Exxon Yemen Inc. 1998 blev han vice ordförande för Exxon Ventures (CIS) och ordförande för Exxon Neftegas. I de rollerna var han ansvarig för Exxons företag i bland annat Ryssland och Kaspiska havet. Mellan 1999 och 2006 fortsatte han att klättra i Exxonsfären och 2006 utsågs han till styrelseordförande och vd för Exxon.

Tillerson är scout och 2010–2012 var han ordförande för pojkscouterna i USA. 2013 tilldelades han Vänskapsorden av Rysslands president Vladimir Putin.

Källor: Exxon Mobil, amerikanska UD och CNN

Läs alla artiklar om: Ny utrikesminister i USA
Gå till toppen