Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Tysk industri kräver brexitbesked

Tyska företag kräver att Storbritannien och EU senast nästa vecka ger besked om hur rättsläget ser ut efter det att britterna lämnar EU våren 2019.

Krupp Mannesmanns fabrik in Duisburg. Arkivbild.Bild: Martin Meissner/AP/TT
– Vi kräver ett grundläggande beslut om detta från EU och den brittiska regeringen på EU-toppmötet. Annars kommer vissa företag att tvingas genomföra sina beredskapsplaner för värsta tänkbara scenario, vilket ingen vill och vilket kommer att skada alla, säger Joachim Lang, vd på för den tyska industriföreningen BDI.
– Våra företag måste ha förutsägbarhet, tillägger han.
Enligt BDI-chefen skulle tyska företag föredra att Storbritannien och EU har en så nära relation som möjligt. Det bästa hade enligt Lang varit om Storbritannien stannar i EU:s tullunion och på den inre marknaden.
Han får på den punkten medhåll av sina brittiska kollegor, i industriföreningen CBI. Men det har den brittiska regeringen redan avvisat som alternativ och frågan kompliceras av att det inte finns någon uppgörelse om hur gränsen mellan brittiska Nordirland och EU-landet Irland ska se ut efter brexit.
Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson sade så sent som i förra veckan att en hård brexit, det vill säga ett brittiskt EU-utträde utan ett handelsavtal, inte såg så farligt ut.
Gå till toppen