Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Spyflugan Astrid tar ton på konserthuset

Ännu en gång har barnboksförfattaren och illustratören Maria Jönssons karaktär Spyflugan Astrid hittat in på konserthuset i Helsingborg. Nypremiären bjuder på en blandning av gammalt och nytt.

Susanna Evans Andersson är operasångaren som spelar spyflugan Astrid.Bild: Patricia Ståhl
För elva år sedan släpptes den första boken om spyflugan Astrid. Sedan dess har illustratören och författaren Maria Jönsson från Höganäs släppt ytterligare fyra böcker om den lilla flugan. En av böckerna "Spyflugan Astrid mitt i musiken" har dessutom inspirerat till en orkestersaga som nu har nypremiär på Helsingborgs konserthus.
— Man blir helt gråtfärdig och jag känner mig väldigt hedrad. Tänk att det finns musik till en fluga. Jag tror att detta är väldens första flugsymfoni. Jag är inte helt säker men jag har försökt googla och jag hittar ingen annan, säger Maria Jönsson.
Berättelsen om hur spyflugan Astrid besöker konserthuset tillsammans med några av sina 60 kusiner har spelats upp två gånger tidigare men i årets nypremiär utlovas en hel del nya element och överraskningar. De barn och vuxna som har sett spyflugan Astrid förut eller läst boken kommer därför känna igen en hel del, men långt ifrån allt.
— Vi har bytt ut lite, bytt plats på lite. Stramat åt lite och lyft fram lite nytt. Astrid har fått nya toner och mer sångutrymme och barnkören har fått mer utrymme till sång och dans, säger kompositören Ulrika Emanuelsson.
Maria Jönsson har släppt fem bildböcker om spyflugan Astrid.Bild: Patricia Ståhl
Tidigare år har Maria Jönsson och Ulrika Emanuelsson knåpat ihop orkestersagan själva men nu har de valt att kalla in ett extra på ögon, regissören och dramaturgen Helena Röhr. Men trots extra hjälp så har det har inte varit helt lätt för trion att sätta ihop orkestersagan och utmaningarna har varit flera.
— Alla ska få plats uppe på scenen. Ljussättningen får inte blända orkestern. Samtidigt så vill jag att publiken ska kunna se alla i orkestern, säger Helena Röhr.
En ny detalj i årets upplaga är självaste spyflugan Astrid, eller rättare sagt operasångerskan Susanna Evans Andersson som spelar Astrid. Hon har arbetat med musik i många år men säger att det krävs ett särskilt fokus uppe på scenen när man spelar för barn.
— När man spelar teater för barn så måste man ge hundra procent hela tiden. Om man tappar barnens fokus så kan det ta en halvtimme att jobba tillbaka den, säger hon.
Men Maria Jönsson vet hur man fångar och behåller barnens fokus.
— Jag har gjort en animerad film som kommer att visas upp på en duk här. Astrid drömmer en mardröm och det är den vi kommer få se, säger hon.
Att Astrid just är en spyfluga förklarar Maria Jönsson med att de har gott om flugor ute i Höganäs där hon bor.
— Jag har också själv en stor släkt. Mamma hade 8 syskon och pappa hade 9 syskon så det är en stor familj, precis som en flugfamilj, säger hon.
Fakta

Familjekonsert

Vad: Orkestersaga med Susanna Evans som solist och berättare och Magnus Fryklund som dirigent. Helsingborgs symfoniorkester, barnkör från Helsingborgs Musikklasser/Wieselgrensskolan. Animation av Charlotte Rodenstedt/Bloody Honey.

När: lördagen den 17 mars, klockan 15.

Var: Helsingborgs konserthus.

Pris: barn 85 kronor och vuxen 120 kronor.

Tips: En timme innan konserten början kan pysselsugna göra sina egna flugor i Konserthusets kafé.

Gå till toppen