Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

USA kräver aktion: "Ryssland ansvarigt"

Storbritannien tar krafttag mot Ryssland efter giftattacken på brittisk mark – och Ryssland hotar med vedergällning. USA kräver vid ett krismöte i FN:s säkerhetsråd att Ryssland hålls ansvarigt.

Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia, t v, och Storbritanniens biträdande FN-ambassadör Jonathan Allen, t h. I mitten Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog som konstaterar att "bollen ligger hos ryssarna".Bild: Mary Altaffer /AP/TT
Enligt Theresa May finns det inga andra förklaringar än att Ryssland är skyldigt till giftattacken mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal.
– Det här innebär en olaglig våldshandling av den ryska staten mot Storbritannien, säger hon i ett tal inför det brittiska parlamentet.
I säkerhetsrådets extrainsatta möte på onsdagskvällen fick Storbritannien stöd bland annat av Sverige och USA.
– USA tror att Ryssland är ansvarigt för attacken på två personer i Storbritannien med ett militärklassat nervgift, säger den amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley, och höjer krav på att säkerhetsrådet agerar mot Rysslands "brott".
Sverige ställer sig bakom kraven på att Ryssland ska förklara hur det sovjettillverkade Novitjok-giftet kunde användas mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter på brittisk mark.
Utrikesminister Margot Wallström har talat med sin brittiske motsvarighet Boris Johnson och uttryckt solidaritet.
"Från svensk sida har vi noterat premiärminister Theresa Mays bedömning att nervgiftet ifråga är av en typ som utvecklats som ett kemiskt vapen i Sovjetunionen och senare övertagits av Ryssland, och att rysk inblandning i dådet ter sig som högst sannolik", säger Wallström i ett skriftligt uttalande.
23 ryska diplomater ska ha lämnat Storbritannien inom en vecka, förklarade Theresa May i det brittiska parlamentet tidigare på onsdagen. Dessutom kapas de diplomatiska banden med Ryssland på högsta nivå – vilket bland annat innebär att en invit till den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att komma till London dras tillbaka.
– De har behandlat användningen av militärt klassat nervgift i Europa med sarkasm, förakt och trots, säger Theresa May.
– Många av oss såg på Ryssland efter Sovjet med hopp. Vi ville ha en bättre relation och det är tragiskt att president Putin har valt att agera på det här sättet, säger May.
Vissa ryska statliga tillgångar i Storbritannien kommer att frysas. Den brittiska kungafamiljen och ministrar kommer nu inte heller att resa till fotbolls-VM i Ryssland i sommar.
Ryssland kräver att det läggs fram konkreta bevis för "påstådda ryska spår" vid giftattacken, säger FN-ambassadören Vassilij Nebenzia inför säkerhetsrådet.
Efter säkerhetsrådets möte konstaterade Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog att "bollen ligger hos ryssarna nu".
Det ryska utrikesdepartementet sade tidigare under onsdagen att Storbritannien söker konfrontation med Ryssland, samt att Sergej Lavrov aldrig accepterat någon inbjudan att komma till London.
Talmannen för det ryska federationsrådet, Valentina Matvijenko, säger till den statliga nyhetsbyrån Ria att landet kommer att svara "snabbt, hårt och på motsvarande sätt".
Sergej Lavrov sade tidigare under onsdagen att Storbritannien inte vänt sig till dem utan "iscensatt en politisk tillställning". Han har också hävdat att "anti-ryska aktörer" kan ligga bakom förgiftningen.
Den ryske handels- och industriministern Denis Manturov säger till den ryska nyhetsbyrån Interfax att alla kemiska vapen från Sovjettiden har förstörts.
Storbritannien kommer också att vända sig till andra länder för att köpa gas framöver, säger Theresa May. Den ryska gasjätten Gazprom aviserar på onsdagen att de kommer att flytta hundratals jobb från sina kontor i Europa – det största är i London – till Sankt Petersburg.
Den brittiska mediemyndigheten Ofcom har sagt att det kan bli aktuellt att stoppa den statliga ryska tv-kanalen Russia Today. Regeringen kommer inte att lägga sig i deras hantering, säger May.
Fakta

Bakgrund: Detta har hänt

Den 4 mars i år åt Sergej Skripal lunch på en italiensk restaurang i Salisbury tillsammans med sin dotter Julia. Därefter besökte de en pub. Några timmar senare hittades de båda på en parkbänk i närheten av en galleria. Skripals händer skakade då och hans blick var glasartad, enligt uppgifter.

De togs till sjukhus. Deras hälsotillstånd är fortfarande kritiskt. Även den första polisen som hjälpte dem befinner sig på sjukhus.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen.

Det är oklart hur giftet har använts mot far och dotter. Brittiska myndigheter har uppmanat runt 500 personer som besökt pubar och restauranger i Salisbury att tvätta sina kläder och ägodelar sedan de hittat spår av nervgift.

Sergej Skripal, 66, var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. Skripal lämnades ut till Storbritannien 2010 i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA. Han bosatte sig i småstaden Salisbury sydväst om London.

Källa: AFP

Fakta

Uppmärksammade förgiftningsfall

2017: Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, mördas med nervgiftet VX på flygplatsen i Kuala Lumpur den 13 februari i fjol. En övervakningsfilm visar hur två kvinnor närmar sig Kim Jong-Nam, varpå en av dem tar tag i honom bakifrån och ser ut att hålla något som liknar en trasa mot hans ansikte. Kim Jong-Nam utlämnades senare till Nordkorea. Kvinnorna hävdar att de lurades att tro att de deltog i inspelningen av ett dolda kameran-program. Försvaret menar att nordkoreanska agenter låg bakom den påstådda bluffen. Rättegången mot kvinnorna pågår fortfarande.

2006: Den tidigare ryske agenten Aleksandr Litvinenko förgiftas vid ett möte den 1 november 2006 med två ryska kontakter i ett hotell i London. Litvinenko avled på sjukhus efter tre veckor. Utredningen slog fast att han druckit te som spetsats med en sällsynt polonium-isotop som framställs i Ryssland, och att Rysslands president Vladimir Putin "förmodligen godkände" mordet. Litvinenko var en av Putins fränaste kritiker, bland annat anklagade han honom för att ha iscensatt terrordåd mot sin egen befolkning.

2004: Ukrainas tidigare president Viktor Jusjtjenko förgiftades med dioxin i september 2004 inför presidentvalet som han förlorade mot Viktor Janukovitj, som i sin tur utlöste den orangea revolutionen som förde Jusjtjenko till makten. Jusjtjenkos ansikte ärrades svårt av förgiftningen. Han hävdade senare att giftet var framställt i Ryssland.

Källa: Reuters, TT

Gå till toppen