
Helsingborg är på många sätt en rikt gynnad stad det natursköna läget vid Öresund och närheten till kontinenten är några av stadens fördelar. Staden har också varit gynnad av förmögna och inflytelserika mecenater som nästan tävlat med varandra om att ge staden byggnader, konstverk och andra kulturella skatter. En gåva, som har kommit att bli en av stadens mest uppskattade kulturella platser, är Fredriksdal museer och trädgårdar.
För 100 år sedan ägde Gisela Trapp Fredriksdal. Maken Oscar Trapp hade gått bort 1916 och 1918 valde Gisela att donera större delen av ägorna till Helsingborgs stad. Vid tidpunkten för donationen var Fredriksdal en jordbruksegendom i stadens utkant, idag är det en grönskande oas mitt i stan.

En gåva med tanke
Oscar Trapp köpte lantegendomen 1898. Gisela och Oscar gifte sig 1902 och de arbetade sedan aktivt med att bevara och väcka liv i Helsingborgs och traktens kulturminnen. Oscars kanske främsta insats som periodvis ledamot i drätselkammaren var att påverka ansvariga i staden för bevarandet och restaureringen av stadens mest kända landmärke, Kärnan.
På den tiden, som idag, låg skogspartiet mellan Fredriksdal och staden som ett skydd för att bevara lugnet. När Gisela Trapp donerade Fredriksdal var hon mycket noga med att påpeka att detta lugn skulle bevaras. Industrier och bullrande verksamheter fick enligt gåvobrevet inte anläggas i museets närområde. Detta krav innebar att Fredriksdal distanserades från samtidens exploatering.

Donationen gav eko
Gisela Trapps donation gav eko i hela landet och särskilt det faktum att Helsingborgs museum fick ett herrgårdsområde i gåva. Museet hade startat 1909 på initiativ av bland annat Oscar Trapp och var redan väl etablerat med omfattande samlingar. Intendenten Torsten Mårtensson fick en nyckelroll i planeringen av det nya friluftsmuseets utveckling. Han hade en vision om att hela museiverksamheten skulle flytta till Fredriksdal. I ett brev till sin kollega Sigurd Wallin vid Nordiska museet skrev han 1918: ”Jag tar för givet att vi bygger upp ett hus någonstans inom området och flyttar hela kakan dit”.

1921 utlystes en idétävling om hur det donerade området skulle utformas. Arkitekt Ture Rydbergs förslag vann och tillsammans med intendenten Torsten Mårtensson arbetade de fram en plan för museiområdet. I grunduppdraget låg att forma en trädgårdsstad i tidens anda, som en motvikt mot innerstadens täta bebyggelse. Här skulle alla bostäder ha köksträdgård och blomstertäppa.
1923 öppnades området för allmänheten.

I takt med att Helsingborg blivit större har Fredriksdal fått allt större betydelse som stadens gröna lunga, helt enligt Giselas och Oscar Trapps ursprungliga avsikt.
17 mars 2018 firas donationsdagen på Kulturmagasinet och Fredriksdal. 100 år av lugn, kultur och grönska, helt enligt Gisela Trapps önskningar.
