Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Avslöjar: Så här blir volleybollens nya elitserie

De svenska toppklubbarna vill återigen göra om elitserien och här är de viktigaste nyheterna.

EVS-tränaren Per-Anders Sääf är positiv till de förändringar som är på gång i den svenska elitserien i volleyboll.
På lördag inleds jakten på årets SM-medaljer och EVS är först ut, med bortamatch i Svedala. Samtidigt pågår arbetet med att förändra elitserien och vi kan redan nu avslöja detaljerna i det nya förslaget. Bland annat försvinner pool-spelet och valet av slutspelsmotståndare, förmodligen redan till nästa säsong.
– Klubbarna i elitserieföreningen har röstat för det här förslaget. Så det lär gå igenom, även om förbundet har sista ordet, kommenterar Engelholms sportchef Fredrik Tågsjö.
Tanken är att serierna ska innehålla elva lag även framöver. Det innebär att RIG Falköping blir kvar och att gymnasielaget bara spelar sina hemmamatcher, trots all kritik mot den lösningen. Men sedan kommer en del att förändras och grundserien ska till exempel avgöras som en rak dubbelserie, med matcher hemma och borta.
De senaste åren har vissa lag, inom samma pool, mötts fyra gånger – som Engelholm och Hylte/Halmstad, till exempel – men det upplägget skrotas framöver.
– Det tycker vi är bra, för många gånger har pool-indelningen blivit väldigt orättvis, säger Örkelljungas ordförande Zacharias Fransson. Men sedan är det fortfarande viktigt att få till ett bra spelprogram.
Grundserien ska ha premiär i slutet av september och de 18 omgångarna (plus matcherna mot RIG) ska vara avverkade före den 1 februari. Enligt förslaget ska dessutom GP-slutspelet flyttas till november, efter första halvan av elitserien, och innan SM drar igång ska en extra enkelserie avgöras. Då möts de fem bästa och de fem sämsta lagen.
– Det gynnar alla, att få möta mer likvärdigt motstånd, säger EVS-tränaren Per-Anders Sääf. Dessutom tycker jag att det är positivt att man försöker få ner antalet veckoomgångar, så att man kan bedriva en effektivare träning mellan matcherna. Det har varit si och så den här säsongen.
Precis som tidigare ska de åtta främsta lagen gå till slutspel, men det ska avgöras enligt ett fastlagt schema, efter placeringarna i serien.
– Det är bra att vi slipper valen av motståndare, säger Zacharias Fransson. De har många gånger varit en katastrof, när skillnaden mellan lagen varit så stor att bara geografiska skäl har styrt.
ÖVK-basen sammanfattar sina intryck med att han gärna ställer upp på försöken att förändra något till det bättre och även P-A Sääf i EVS gör tummen upp för förslagen:
– Det här systemet har alla ingredienser för att bli riktigt bra.
Gå till toppen