Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dyrare musik om Moderaterna får bestämma

Dyrare att lyssna på symfoniorkestern, hårdare straff och slopad arbetsförmedling. Moderaterna i Helsingborg går till val med en blandad kompott.

Peter Danielsson och Christian Orsing vill leda Helsingborg även i fortsättningen.Bild: Sven-Erik Svensson
Önskemålen, förhoppningarna och löftena är inte bara blandade till sitt innehåll utan också i fråga om det är ämnen som Moderaterna kan besluta om här, eller försöka driva i regionen och riksdagen.
Att de trots det ryms i den lokala valprogrammet förklaras med att de hänger ihop och att man vill påverka uppåt.
En väldigt lokal fråga är till exempel kulturinstitutionerna och där går Moderaterna i takt med Centerpartiet och vill se en ökad självfinansiering. Vilket betyder att det ska bli dyrare att lyssna på symfoniorkestern och se teater.
– Vi har en av världens bästa symfoniorkestrar och jag tycker att man kan förvänta sig att publiken betalar mer för att lyssna på den, säger Peter Danielsson.
Det här är inget nytt krav från Moderaterna, men det har offrats på kompromissens altare under alla år man styrt Helsingborg.
En fråga som är större än biljettpriset för att lyssna på musik är att få fler människor i arbete. Det är bra för den kommunala ekonomin och för den enskilde människan, och kanske är frågan om arbete också den enskilt viktigaste när det gäller integrationen av nyanlända.
Anna Jähnke, moderaternas ordförande i Helsingborg vill slopa Arbetsförmedlingen.Bild: Yvonne Johansson
– Vi måste ta bort hinder för människor och ett förslag är att den som kommer hit som asylsökande och lyckas ordna ett arbete efter ett år ska betraktas som arbetskraftsinvandrare, säger Anna Jähnke.
Hon och hennes partikamrater ser också Arbetsförmedlingen som ett hinder som man vill ta bort.
– Kommunen är bättre på att hitta lösningar, säger Anna Jähnke.
Överhuvudtaget ser Moderaterna gärna att kommunen totalt sett tar ett större ansvar över bredare delar av vardagen eftersom olika frågor och problem hänger ihop och kan få gemensamma lösningar: Utbildning, boende, jobb, stöd, integration, näringslivsklimat.
En annan profilfråga för Moderaterna är tryggheten.
– Om vi inte lyckas med det så spelar allt det andra ingen roll, säger Peter Danielsson.
Christian Orsing fortsätter resonemanget:
– Vi vill skicka ett tydligt budskap till kriminella att sötebrödsdagarna är över, vi har en bra verktygslåda att använda nu.
Han syftar på samarbetet mellan olika myndigheter, där en myndighet kan kliva fram när en annan kommer till korta och att man tillsammans kan arbeta för att bekämpa kriminaliteten på ett lokalt plan.
Läs också Så ska staden och polisen bryta våldsvågen
Åklagare Eleonora Johansson är också ett av Moderaternas tyngre namn i Helsingborg.Bild: Johan Persson
Men Moderaterna resonerar också kring riksfrågor som polislöner och avskaffande av straffrabatt för personer under 21 år.
– Man är myndig vid 18 och betraktas som vuxen. Då kan man vara vuxen även när det gäller straff, säger Eleonora Johansson som lett arbetet med att ta fram det lokala valprogrammet.
Fakta

Fler förslag i korthet

Betyg, eller omdöme, i uppförande i skolan.

Förskollärarutbildning på Campus.

Barnomsorg i närheten av stora arbetsplatser.

Flexibla öppettider på förskolor.

Flickor och pojkar ska inte separeras i skolan av religiösa eller kulturella skäl.

Gymnasieprov, likt högskoleprov, för att ge nyanlända en väg till gymnasieutbildning.

Rätt för anställda i Helsingborgs stad att arbeta till 70 års ålder.

Öka andelen bostadsrätter och ägda boenden i förhållande till hyresrätter.

Avskaffa länsstyrelsen.

Slopa bussfilen på väg 111.

Idétävling för att minska ofrivillig ensamhet bland äldre.

Öka informationen om missbruk.

Gå till toppen