Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Västländer fördömer giftattacken gemensamt

Regeringarna i Berlin, Paris, London och Washington skriver i ett gemensamt uttalande att man är chockade över nervgiftsattacken i Salisbury. Moskva kallar de brittiska anklagelserna om rysk inblandning i dådet "sinnessjuka".

Theresa May på platsen där den ryske exspionen Sergej Skripal och hans dotter insjuknade i Salisbury.Bild: Toby Melville
Det finns ingen annan rimlig förklaring än att Ryssland ligger bakom dådet i Salisbury, enligt det gemensamma uttalandet. Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA beskriver förgiftningen av den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter som en attack mot Storbritannien.
"All sådan användning (av nervgift) av en stat är ett tydligt brott mot kemvapenkonventionen och strider mot internationell rätt. Det hotar säkerheten för oss alla", skriver länderna i det gemensamma uttalandet.
Premiärminister Theresa May har rest till Salisbury för att besöka brottsplatsen.
– Det här hände i Storbritannien, men det kunde ha hänt var som helst och vi ställer oss i enad front mot det, säger hon inför ett pressuppbåd.
De fyra regeringarna kräver nu att Ryssland ger Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) fullständig insyn i det så kallade Novitjokprogrammet. Novitjok är namnet på det Sovjettillverkade nervgift som enligt britterna användes i attacken.
Prover kommer att skickas till Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) i nederländska Haag.
"Vi jobbar på att ge dem möjligheten att bekräfta vår analys oberoende", skriver den brittiske utrikesministern Boris Johnson i en artikel i den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Vita huset har uttalat sitt stöd för Storbritannien och sagt att attacken passar in i "ett mönster där Ryssland struntar i internationella regler och hotar suveräniteten och säkerheten för länder över hela världen och försöker förstöra och misskreditera västvärldens demokratiska institutioner."
– Det ser helt klart ut som att ryssarna låg bakom det. Det är något som aldrig någonsin bör hända och vi tar det på väldigt stort allvar, säger USA:s president Donald Trump.
Tidigare under torsdagen slog Ryssland tillbaka mot den brittiska premiärministern Theresa Mays anklagelser – de är "sinnessjuka", enligt utrikesdepartementet i Moskva.
Biträdande utrikesminister Sergej Rjabkov säger till den ryska nyhetsbyrån Interfax att det inte har funnits något program där det tillverkats Novitjok – varken i Sovjetunionen eller i Ryssland. På onsdagen sade handels- och industriministern Denis Manturov att alla gamla förråd av kemiska vapen är förstörda.
Ryssland beskriver den brittiska reaktionen som "utomordentligt farlig" och flaggar för utvisning av brittiska diplomater. Åtgärden blir i så fall ett svar på Storbritanniens utvisning av 23 ryska diplomater.
"Sedan början av veckan har Storbritannien regelbundet hållit Frankrike informerat om de bevis som samlats in av brittiska utredare och bevis för Rysslands ansvar för attacken", skriver Elyséepalatset i ett uttalande på torsdagen.
"Frankrike delar Storbritanniens syn att det inte finns någon annan rimlig förklaring, och upprepar sin solidaritet med en allierad", fortsätter uttalandet, som gjordes efter ett telefonsamtal mellan Macron och den brittiske premiärministern Theresa May.
Även en lång rad andra länder har ställt sig bakom Storbritannien och uppmanat Ryssland att svara på de frågor som ställts.
Fakta

Bakgrund: Detta har hänt

Den 4 mars i år åt Sergej Skripal lunch på en italiensk restaurang i Salisbury tillsammans med sin dotter Julia. Därefter besökte de en pub. Några timmar senare hittades de båda på en parkbänk i närheten av en galleria. Skripals händer skakade då och hans blick var glasartad, enligt uppgifter.

De togs till sjukhus. Deras hälsotillstånd är fortfarande kritiskt. Även den första polisen som hjälpte dem befinner sig på sjukhus.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. I onsdags skyllde May attacken på Ryssland och utvisade 23 ryska diplomater.

Det är oklart hur giftet har använts mot far och dotter. Brittiska myndigheter har uppmanat runt 500 personer som besökt pubar och restauranger i Salisbury att tvätta sina kläder och ägodelar sedan de hittat spår av nervgift.

Sergej Skripal, 66, var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. Skripal lämnades ut till Storbritannien 2010 i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA. Han bosatte sig i småstaden Salisbury sydväst om London.

Källa: AFP

Gå till toppen