Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rysk vrede efter att Johnson pekat ut Putin

Storbritanniens utrikesminister pekar i princip ut Rysslands president Vladimir Putin som direkt ansvarig för nervgiftsattacken mot en rysk ex-spion och hans dotter. Kreml svarar att anklagelserna är "chockerande och oförlåtliga".

Den brittiska utrikesministern Boris Johnson anser att det är ytterst sannolikt att Rysslands president Vladimir Putin är direkt ansvarig för nervgiftsattacken mot en rysk ex-spion och hans dotter.Bild: Tolga Akmen /AP/TT
Det var den brittiske utrikesministern Boris Johnson höjde tonläget på fredagen genom slå fast att hans regering "grälar" med Putin snarare än med det ryska folket.
– Vi anser att det är ytterst sannolikt att det var hans beslut att använda nervgiftet på brittisk mark, på europeisk mark för första gången sedan andra världskriget, säger Johnson.
Den ryske presidenten har inte själv svarat på anklagelsen men hans talesperson Dmitrij Peskov konstaterar att Johnsons anklagelser går emot all diplomatisk etikett. Att koppla Putin till attacken "är ingenting annat än chockerande och utifrån diplomatiskt perspektiv oförlåtligt".
Den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal hittades i början av mars svårt medtagna på en parkbänk i den brittiska staden Salisbury. Senare meddelade Storbritanniens premiärminister Theresa May att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen.
De bådas tillstånd har sedan händelsen beskrivits som kritiskt.
Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov säger att Ryssland kommer att svara på Storbritanniens beslut att utvisa 23 ryska diplomater på grund av nervgiftsattacken.
– Det kommer vi, självklart, svarar Lavrov på en fråga från Reuters i samband med ett möte i Kazakstan om Syrien.
En Moskvaledd utredning i fallet har också dragits igång. Det är den mäktiga ryska undersökningskommittén som rapporterar direkt till Putin som inlett en utredning om "uppsåtligt försök till mord" och den gäller Skripals dotter Julia, som är rysk medborgare.
I torsdags fördömde ledarna för Storbritannien, Frankrike, Tyskland och USA i ett gemensamt uttalande nervgasattacken och benämnde den som en "attack mot Storbritanniens suveränitet". Och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk skriver på Twitter att han talat med Theresa May under fredagen om arbetet med att förbereda ett tydligt EU-budskap om giftattacken under nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel.
Det hårda tonläget har lett till liknelser med det kalla kriget och bland andra Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnar för en återgång till den typen av relationer med Ryssland, men säger att han samtidigt förstår den brittiska hållningen.
– Vi vill inte ha ett nytt kallt krig, vi vill inte ha en ny kapprustning. Ryssland är vår granne och därför måste vi fortsätta sträva efter ett bättre förhållande till Ryssland, säger han till BBC.
Stoltenberg säger också att Nato och dess allierade under de senaste åren har infört ekonomiska sanktioner mot Ryssland och sänt fler trupper till Östeuropa som svar på den "förändrade säkerhetssituationen". Men han betonade att "isolera Ryssland inte är ett alternativ".
Fakta

Bakgrund: Detta har hänt

Den 4 mars i år åt den 66-årige Sergej Skripal lunch på en italiensk restaurang i Salisbury tillsammans med sin 33-åriga dotter Julia. Därefter besökte de en pub. Några timmar senare hittades de båda på en parkbänk i närheten av en galleria. Skripals händer skakade då och hans blick var glasartad, enligt uppgifter.

De togs till sjukhus. Deras hälsotillstånd är fortfarande kritiskt. Även den första polisen som hjälpte dem är på sjukhus.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. I onsdags skyllde May attacken på Ryssland och klargjorde att 23 ryska diplomater utvisas.

Det är oklart hur giftet har använts mot far och dotter. Brittiska myndigheter har uppmanat runt 500 personer som besökt pubar och restauranger i Salisbury att tvätta sina kläder och ägodelar sedan de hittat spår av nervgift.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. Skripal lämnades ut till Storbritannien 2010 i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA. Han bosatte sig i småstaden Salisbury sydväst om London.

Källa: AFP

Fakta

Uppmärksammade förgiftningsfall

2017: Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, mördas med nervgiftet VX på flygplatsen i Kuala Lumpur den 13 februari i fjol. En övervakningsfilm visar hur två kvinnor närmar sig Kim Jong-Nam, varpå en av dem tar tag i honom bakifrån och ser ut att hålla något som liknar en trasa mot hans ansikte. Kim Jong-Nam utlämnades senare till Nordkorea. Kvinnorna hävdar att de lurades att tro att de deltog i inspelningen av ett dolda kameran-program. Försvaret menar att nordkoreanska agenter låg bakom den påstådda bluffen. Rättegången mot kvinnorna pågår fortfarande.

2006: Den tidigare ryske agenten Aleksandr Litvinenko förgiftas vid ett möte den 1 november 2006 med två ryska kontakter i ett hotell i London. Litvinenko avled på sjukhus efter tre veckor. Utredningen slog fast att han druckit te som spetsats med en sällsynt polonium-isotop som framställs i Ryssland, och att Rysslands president Vladimir Putin "förmodligen godkände" mordet. Litvinenko var en av Putins fränaste kritiker, bland annat anklagade han honom för att ha iscensatt terrordåd mot sin egen befolkning.

2004: Ukrainas tidigare president Viktor Jusjtjenko förgiftades med dioxin i september 2004 inför presidentvalet som han förlorade mot Viktor Janukovitj, som i sin tur utlöste den orangea revolutionen som förde Jusjtjenko till makten. Jusjtjenkos ansikte ärrades svårt av förgiftningen. Han hävdade senare att giftet var framställt i Ryssland.

Källa: Reuters, TT

Gå till toppen