Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

”Om jag är släkt med en rockstjärna tar jag kontakt”

Allt fler tar hjälp av DNA-tester i släktforskningen. Därför slåss nu företagen om kunderna. Det har blivit stor business.

Henrik Johnsson och Malin Baryard-Johnsson, här fotograferade inför ridsportserien "Det stora hoppet" i TV3.Bild: Emil Langvad/TT
Ett av företagen som erbjuder DNA-tester är Ancestry. För att få extra fart på verksamheten syns nu Henrik Johnsson som affischnamn.
– Det är spännande och fascinerande med släktforskning. Jag vill veta mer om mitt ursprung. Jag letar efter något, men vet ännu inte riktigt vad. Mest nyfiken är jag nog på om jag liknar någon av mina nya släktingar.
Henrik Johnsson är känd som programledare i tv. Han är även producent och konferencier – helt enkelt ett ansikte som folk känner igen.
Han har förstås gjort DNA-test och även fått svar. Det visar sig att han har sina rötter med 66 procent i Skandinavien (Sverige, Norge och Danmark), 26 procent i Storbritannien och sex procent i Östeuropa.
– Jag är glad att jag är 26 procent britt, jag tycker om England. Det förändrar ju ingenting, men det lockar till en del funderingar.
– Kanske tar jag kontakt med någon DNA-släkting så småningom. Jag har fått några intressanta DNA-träffar, men väntar nog en tid. Visar det sig att jag är släkt med någon rockstjärna känns det förstås angeläget…
Henrik Johnsson bor i Norrköping med sin fru Malin Baryard-Johnsson och två söner, men han är född och uppvuxen i Lund.
– Min morfar Eric Nilsson var född i Ystad, men han blev senare präst i Linköping och Åtvidaberg. Han gjorde klassisk släktforskning och jag fick se ett släktträd där även jag fanns med. Det fångade mitt intresse. Min pappa och farfar är födda i Karlshamn i Blekinge. Min farmor är född i Småland.
– Jag hoppas att Malin också gör ett DNA-test. Hennes efternamn är vallonskt. Belgien är ett stort hästland och vi har ett boende i Frankrike, hör det ihop?
Att Ancestry nu flyttar fram positionerna beror bland annat på att man i en undersökning ”kartlagt svenskarnas ursprung”, baserat på DNA-tester från 1 200 personer som nu bor i Sverige. Resultatet: drygt 35 procent har sina rötter från andra länder än Sverige, Danmark och Norge. I de 35 procenten redovisas 8,7 procent med ursprung från Finland och nordvästra Ryssland, 7,1 procent från Västeuropa, 6,8 procent från Storbritannien, 4,3 procent från Östeuropa och 2,6 procent från Irland.
Utöver detta finns svenskens ursprung från ytterligare tolv regioner. Totalt har Ancestry sju miljoner medlemmar som gjort DNA-test.
DNA-släktforskningen växer snabbt i stora delar av världen, inte minst i Sverige och i övriga länder i Norden. Totalt har drygt 15 miljoner personer testat sig, varav omkring 40 000 svenskar.
Hur görs ett DNA-test? Jo, man gnuggar lite på insidan av kinden med en tops och samlar celler. Provet sänds sedan till företaget du beställt av. Den som gjort DNA-test matchas mot andra personer som gjort samma test. I mejlkorgen kommer inom några månader en träfflista där de okända släktingarna radas upp. Listan visar dock bara att du är släkt, inte hur. Därför måste man sedan ta kontakt med de personer man inte visste fanns.
Tack vare DNA-test kan man också förstås jämföra med sin "vanliga" släktforskning och se om den verkligen stämmer.
Ancestry är ett av flera företag som erbjuder DNA-tester inom släktforskningen. Det populäraste bland svenska släktforskare är Family Tree DNA, men även 23andMe och MyHeritage slåss om kunderna. De flesta företagen är USA-baserade.
Den som är osäker på vilket företag man ska välja kan med fördel ta del av goda råd av Svenska sällskapet för genetisk genealogi (http://ssgg.se), som är ett nätverk för DNA-släktforskare i Sverige. Verksamheten i SSGG sker i samarbete med Sveriges släktforskarförbund.
Fakta

Henrik Johnsson

Född: 1972 i Lund.

Familj: Sedan 2004 gift med elitryttaren Malin Baryard-Johnsson (f 1975), två söner: Alvar, 13 och Ed, 9.

Bor: Jonstorps gård, Norrköping.

Gör: Programledare, producent och konferencier. Var bland annat under 2017 programledare med Malin Baryard för ”Det stora hoppet” i TV3 och producent för ”Sommar i P1”.

Aktuella uppdrag: Styrelseledamot Visfestivalen i Västervik, medlem i Den Beridna Högvaktens marknadskommitté och styrelseledamot i Svenska Handbollslandslaget AB.

Idrott: Har varit handbollsmålvakt i H43 och gjort sex matcher i det svenska juniorlandslaget i handboll.

Övrigt: Henrik Johnsson var 1998-2002 gift med nuvarande kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke.

Gå till toppen