Helsingborg

Många ville veta mer om undersökande journalistik

Undersökande journalistik har sin publik. Mer än 100 personer kom till Campus Helsingborg på måndagskvällen för att få en inblick i vad det innebär och för att själva ställa frågor.

Helsingborgs Dagblad och Campus stod bakom arrangemanget "Hemliga källor och scoop – en kväll om grävande journalistisk". Fem reportrar fanns på plats för att berätta om sitt arbete. Emma Johansson talade om hur grävredaktionen går tillväga. Jessica Ziegerer och Jens Mikkelsen gav en inblick i arbetet bakom Fallet Anna. Truls Nilsson och Joakim Andersson Lee talade om granskningen av förvaltningen Fritid Helsingborg.
Jonas Kanje, chefredaktör på Helsingborgs Dagblad, och Cecilia Eklund, kommunikationsdirektör i Helsingborgs stad, samtalade om förhållandet mellan HD och kommunen.Bild: Lennart Kolmodin
Kvällen avslutades med ett samtal mellan Jonas Kanje, chefredaktör på Helsingborgs Dagblad, och Cecilia Eklund, kommunikationsdirektör i Helsingborgs stad.
Det handlade bland annat om förhållandet och samtalsklimatet mellan kommun och journalister.
– När jag tillträdde som chefredaktör för två och ett halvt år sedan hade staden och HD en väldigt infekterad relation och vi hade kontakter om detta, för det finns inget egenvärde i en sådan relation. Vi har olika roller och vi bör kunna leva med dem på ett professionellt sätt. Sedan dess tycker jag att förhållandet har normaliserats och förbättrats, sade Jonas Kanje.
Cecilia Eklund, som tillträdde sin post under hösten, höll i stort med.
– Under den här tiden tycker jag att vi har haft en bra relation. Historiskt sett har det varit tuffa granskningar, men bra granskningar i många av fallen vad jag som kommer utifrån kan se. I fallet med Fritid Helsingborg följdes inte rutiner och regler. En given följd är att man nu styrt upp rutinerna på förvaltningen.
Jonas Kanje pekade på att de flesta offentliga företrädare välkomnar journalistiska granskningar i princip, men att de sedan ofta inte är behjälpliga när granskning sker.
– Svaret blir ofta en försvarsreaktion, istället för att "Kom och titta på allt material vi har och hjälp oss att reda ut det här". Men så är det aldrig. Istället möts vi ofta av stängda dörrar och andra hinder.
Cecilia Eklund delade inte riktigt den bilden.
– Vi har en offentlighetsprincip, när människor ber om handlingar ska de lämnas ut, tjänstemän ska göra sig tillgängliga. Jag upplever att kolleger i staden vill vara öppna med den information de har och kan ge.
Drygt 100 personer kom för att ta del av en kväll om grävande journalistik på Campus Helsingborg.Bild: Lennart Kolmodin
Vad betyder ett arrangemang som detta för Helsingborgs Dagblad?
– Jag tror att det är viktigt. Vi vill gärna skapa en relation med våra läsare – genom vår journalistik, men också genom att läsarna får se vem som står bakom. Detta för att skapa förtroende, vilket kanske kan ge fler tips för framtida granskningar, säger Jonas Kanje.
Hur viktig är den undersökande journalistiken?
– Skulle vi göra en tio-i-topplista hamnar den nog på första plats. Det är en av de viktigaste orsakerna till att vi finns till, att vi granskar makten i vårt spridningsområde.
Under kvällen fick besökarna veta mer om granskningen av Fritid Helsingborg samt fallet Anna. Finns det fler goda exempel från det senaste året som du vill lyfta fram?
– Det finns många. Granskningar kan vara stora och djupa, som den av fritidsförvaltningen. Men det kan också vara det mer vardagliga, som fallet med mamman och pappan med tvillingar som behöver hjälp med tillsyn för att den ena flickan är sjuk. Det är en granskning i miniformat och sådana har vi nästan varje dag.
– När det gäller större jobb har vi den senaste tiden haft en större granskning av politikerna och förvaltningen i Båstad. Ett annat bra exempel är reportaget i helgen med ett antal män, bland annat från Helsingborg, som säljer lagliga droger vilket fått mycket allvarliga konsekvenser och lett till dödsfall. Det är viktig och angelägen journalistik.
Läs mer:HD föreläser om grävande journalistik: ”Viktigt att visa hur vi jobbar”
Gå till toppen