Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

May: En hänsynslös attack

Skamlöst och hänsynslöst, säger Storbritanniens premiärminister Theresa May om nervgiftsattacken mot ryske ex-spionen Sergej Skripal i Salisbury. Tillsammans med Tyskland och Frankrike utpekar hon återigen Ryssland som ansvarigt.

Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritanniens premiärminister Theresa May och Tysklands förbundskansler Angela Merkel diskuterade giftattacken i Salisbury i samband med EU-toppmötet i Bryssel.Bild: Francois Lenoir/AP/TT
– Ryssland har utfört en skamlös och hänsynslös attack mot Storbritannien, genom mordförsök på två personer i Salisbury, sade May på väg in till torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.
– Den här händelsen är en del i ett mönster av ryska aggressioner mot Europa, sade premiärministern, som senare höll ett enskilt möte om Salisbury-attacken med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron.
"Storbritannien, Tyskland och Frankrike fastslog återigen att det inte finns någon annan trovärdig förklaring än att den ryska staten var ansvarig", sades i ett gemensamt uttalande från trion.
Mötet blev oväntat mörkt – åtminstone för ett ögonblick då någon råkade släcka lamporna i rummet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
– Ja, må hon leva. . ., började då Macron sjunga, till allmän förtjusning.
Även statsminister Stefan Löfven (S) tog upp Salisburyattacken på väg in till toppmötet.
– Skärpning av sanktionerna är inte på dagordningen, däremot ett skarpt uttalande. Det förväntar jag mig och det vill vi ha, sade Löfven, som liksom britterna vill att Ryssland svarar på hur det kommer sig att nervgas producerad av Sovjetunionen, och som övertagits av Ryssland, kan användas i ett mordförsök i Storbritannien.
– Det svaret har vi inte fått. Däremot tyder allt på att det är Ryssland. Vi delar Storbritanniens bedömning, vi delar ilskan, sade statsministern.
TT: Kan du tänka dig att besöka fotbolls-VM i Ryssland i sommar efter det som hände i England?
– Det är en lite för tidigt väckt fråga. Jag har inte haft de planerna ändå över huvud taget. Det återstår att se, sade Löfven.
Från exempelvis Litauens president Dalia Grybauskaite uteslöt samtidigt inte att fler länder kan komma att utvisa ryska diplomater som en följd av mordförsöket i Salisbury.
– Vi stöder de åtgärder som Storbritannien har genomfört. Vi överväger allihop liknande saker. Jag gör det själv som president i Litauen, sade Grybauskaite på väg in till toppmötet.
Fakta

Attacken i Salisbury

Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia kraftigt medtagna på en parkbänk i sydengelska Salisbury. De fördes till sjukhus, där deras hälsotillstånd fortfarande betecknas som kritiskt. Enligt brittiska läkare kan de bland annat ha drabbats av hjärnskador. Även den första polisen som hjälpte dem har vårdats på sjukhus, men har nu fått åka hem.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. Hon har skyllt attacken på Ryssland och utvisat 23 ryska diplomater.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Gå till toppen