Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nervgiftet kan ha gett skador för livet

Den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal som skadades av nervgift den 4 mars kan ha fått nedsatt mental förmåga och kanske aldrig kommer att återhämta sig, enligt den brittiske domaren David Williams.

Försiktighetsåtgärder genomförs i brittiska staden Salisbury efter nervgiftattacken den 4 mars. Arkivbild.Bild: Andrew Matthews/PA/AP/TT
De första analyserna har visat att det rörde sig om giftet Novitjok som togs fram i Sovjetunionen. Dagens Ryssland förnekar all inblandning i angreppet.
Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal hålls djupt nedsövda och har inte varit kontaktbara sedan de utsattes för giftet i staden Salisbury.
"Den exakta effekten av exponeringen för deras hälsa på lång sikt förblir oklar, även om medicinska tester indikerar att deras mentala förmågor kan ha påverkats i okänd och hittills inte konstaterad grad", heter det i ett utlåtande från domare Williams.
En domstol har gett tillstånd att ta blodprov från de två drabbade för analys av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Ett syfte är att försöka spåra varifrån giftet kom.
En polis som kom tidigt till platsen i Salisbury, där han hjälpte far och dotter Skripal, insjuknade också. Men han har blivit bättre och kunde lämna sjukhuset på torsdagen.
Fakta

Bakgrund: Detta har hänt

Den 4 mars åt den 66-årige Sergej Skripal lunch på en italiensk restaurang i Salisbury tillsammans med sin 33-åriga dotter Julia. Därefter besökte de en pub. Några timmar senare hittades de båda på en parkbänk i närheten av en galleria. Skripals händer skakade då och hans blick var glasartad.

De togs till sjukhus. Deras hälsotillstånd är fortfarande kritiskt. Även den första polisen som hjälpte dem påverkades och fick vård, men har nu fått lämna sjukhuset

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. I onsdags skyllde May attacken på Ryssland och utvisade 23 ryska diplomater.

Det är oklart hur giftet har använts mot far och dotter. Brittiska myndigheter uppmanade runt 500 personer som besökt pubar och restauranger i Salisbury att tvätta sina kläder och ägodelar sedan de hittat spår av nervgift.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. Han lämnades ut till Storbritannien 2010 i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA, och bosatte sig i småstaden Salisbury sydväst om London.

Källa: AFP

Gå till toppen