Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Bekvämare resor utlovas när stadsbussarna i Helsingborg byter operatör

Arriva tar över ansvaret för stadsbussarna i Helsingborg sommaren 2019. Avtalet med Skånetrafiken är värt drygt 200 miljoner kronor per år.

Bild: Stefan Ed
Nobina har ansvarat för stadsbusstrafiken i Helsingborg de senaste sju åren. När avtalet går ut nästa år kommer Arriva att ta över. Beslutet fattades på fredagen av presidiet i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.
Avtalet är värt drygt 200 miljoner kronor per år. Det börjar gälla i juni 2019 och sträcker sig åtta år framåt. Totalt kom det in sex anbud.
Kommer då resenärerna att märka av någon skillnad? Ja, svarar Magnus Wikforss som är affärsområdeschef för Skånetrafikens bussar.
Stadsbussarna förblir visserligen gröna till färgen, men han vågar till exempel utlova en bättre komfort.
– Bussarna som vi har nu är tio år gamla. De nya kommer att gå tystare och mjukare, säger han.
Invändigt blir det en fräschare och mer modern inredning, berättar Magnus Wikforss.
– Det blir lite mer kaféliknande ytor med bord där man kan stå. Och mer av soffor där man kan sitta fler än två, så att en hel familj kan få plats.
Illustration över hur det kommer att se ut när Helsingborgsexpressen trafikerar Vasatorpsvägen från och med nästa sommar.Bild: Illustration: Helsingborgs stad/WSP
I samband med Arrivas övertagande är det premiär för Helsingborgsexpressen som ersätter nuvarande linje 1. Expressbussarna borgar för snabbare turer och utmärker sig också genom att vara eldrivna (övriga stadsbussar drivs med biogas). Att erbjuda elbussar har varit ett krav i anbudsunderlaget.
– Kollektivtrafiknämnden har som målsättning att erbjuda ett attraktivt trafikombud med minskad miljöpåverkan och effektiva trafiklösningar, säger Stefan Svalö (S), ordförande i nämnden.
Nästa sommar läggs också delar av stadsbussarnas linjesträckningar om.
Beslutet att tilldela Arriva stadsbusstrafiken är dock inte hugget i sten. Övriga anbudsgivare, däribland Nobina, har nämligen tio dagar på sig att begära överprövning. Om så sker kan en process vara att vänta.
Gå till toppen