Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Var har EVS-publiken blivit av?

Örkelljungas publik fortsätter att växa, men för Engelholm är säsongens siffror de sämsta på många år. "Intresset för EVS är ändå större än någonsin", säger sportchefen Fredrik Tågsjö.

I premiärmatchen mot Degerfors kom över 400 personer till Kungsgårdshallen, men annars har publikintresset för EVS varit svagare än på många år.
Den första kvartsfinalen mot Svedala lockade inte ens hundra personer och trots att EVS ligger tvåa i damseriens publikliga är årets siffror riktigt dystra. Engelholms publiksnitt i elitserien i volleyboll minskade med 23 procent, när fjolårets 240 åskådare per match gick ner till 185.
– Det känns som om hela elitserien har tappat, Hylte/Halmstad har till exempel riktigt svaga siffror, och en hel del beror på serieupplägget. Den här säsongen har vi haft alldeles för många ojämna matcher och då lockar inte ens ett derby mot Lund särskilt mycket folk, kommenterar Fredrik Tågsjö, sportchef i EVS.
De senaste årens mästare hade under hundra åskådare i fyra av sina tretton hemmamatcher under grundserien och det ser inte särskilt smickrande ut. Fredrik Tågsjö förstås tycker att tjejerna är värda mycket mer publik, men han ser ändå flera ljusglimtar.
– Matcherna mot topplagen drar fortfarande mycket folk och räknar man in alla som ser våra webbsändningar har vi betydligt fler åskådare. Även i övrigt är intresset för vår förening större än någonsin och allt fler sponsorer vill vara med och stötta vårt arbete.
EVS tappar en del intäkter på publikbortfallet, men det handlar inte om några större summor – "Vi ligger väldigt lågt i budgeten" – och nu när slutspelet närmar sig ett avgörande tror Tågsjö på en betydligt bättre inramning.
Till söndagens hemmamatch, den tredje kvartsfinalen mot Svedala, gäller fri entré, tack vare flera sponsorer, och när EVS körde samma grepp i premiären mot Degerfors kom det 432 personer. I ett lite längre perspektiv hoppas Engelholms sportchef att förslaget om en ny elitserie ska ge positiva effekter för publikintresset.
– Vi ville egentligen minska antalet lag, men det var vi ensamma om. Nu blir det trots allt fler matcher med högre kvalité och framförallt tror jag mycket på det nya slutspelet. Det kan bli riktigt bra.
I Örkelljunga är det inte lika dystert när det gäller publikintresset och där pekar siffrorna rentav uppåt, för andra året i rad. Förra säsongens flytt in i Forum blev ett rejält lyft, då förbättrades publiksnittet till 210 och nu är motsvarande siffra 233. Därmed har ÖVK ökat med drygt 40 procent på de två senaste åren och för första gången på länge drar laget mer än grannarna i Ängelholm.
– Det är klart att det är roligt att vi ökar, men det går alldeles för långsamt, tycker ÖVK-basen Zacharias Fransson. Vi hade hoppats på ännu mer.
ÖVK håller på med en mer noggrann analys av publiksiffrorna, men en sak kan Fransson redan konstatera:
– Vi har lyckats med att locka hit många helt nya åskådare och det är naturligtvis väldigt positivt.
Fakta

Bara sex lag har över 150 i snitt

Här är den senaste säsongens sex bästa publiklag i elitserien, med respektive snitt:

Falkenberg, herr 261

Örebro, dam 242

Örkelljunga, herr 233

Engelholm, dam 185

Vingåker, herr 171

Habo, herr 154

Publiksnittet för hela damligan är 125 och för herrarna 140. Åtta lag (fyra på damsidan och fyra på herrsidan) har under 100 i snitt och allra sämst är Linköping, både för herrar och för damer, med 82 respektive 72.

Gå till toppen