Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborg välkomnar världens företag som testplats för ny teknik

Helsingborgs öppna sensornätverk kan bli testplats för världens tech-företag. Nu har det också prisats som bäst i Sverige.

Öresundskraft prisades för sitt stadsnät och dess koppling till olika sensorer – kanske det bästa i världen?Bild: Svenska Stadsnätsföreningen
Under onsdagen delades det möjligen lite tekniska priset "Årets stadsnät" ut vid en ceremoni i Umeå. Helsingborg och då framför allt nätets ägare Öresundskraft prisades för det trådlösa tillägget till fibernätet som gör det möjligt att knyta olika sensorer till nätet och distribuera mätvärden eller andra uppgifter till alla eller till särskilda mottagare.
Ett exempel som redan finns är de sensorer som sitter på stadens livbojar och som larmar om de förstörs eller flyttas som tidningen skrivit om tidigare.
Läs också Pilotprojekt ska säkra livsviktig utrustning i Helsingborg
Det trådlösa nätverket är av en annan typ än de vanliga wifi-nätverk som vi alla numer är vana vid. Det här har mycket längre räckvidd, uppemot 15 kilometer, men fungerar lite annorlunda.
Varje sensor skickar ytterst lite information varje gång vilket gör att kapaciteten i nätverket inte behöver vara lika stor, uppkopplingen räcker exempelvis inte till för att skicka video men det är inte heller tanken.
Idag finns det redan flera hundra sensorer i Helsingborg. Det kan handla om enkla saker som temperaturmätningar, kontroller av om dörrar är stängda eller mätning av buller. Men enligt Bo Lindberg, affärsområdeschef för kommunikationslösningar på Öresundskraft, är möjligheterna nära nog oändliga. Bara fantasin sätter gränserna – och intresset från mottagarna.
Att se om en dörr är stängd eller öppen är ju inget som allmänheten kanske jublar över som en stor internetupplevelse, men för en förvaltning kan det vara guld värt att ha den kontrollen.
Att i detalj och realtid kunna se vattentemperaturer, hur mycket det blåser eller hur varmt det är i sanden på stranden kan dock vara spännande för fler. Allt är exempel på vad sensorer kan ge för uppgifter.
Enligt Bo Lindberg är det få platser i världen som har ett så väl utbyggt nät av den här typen som Helsingborg. Det har bland annat resulterat i att han i november var inbjuden till en konferens i New York för att berätta om arbetet i Helsingborg. Eftersom nätet är öppet kan det också användas av alla för att testa olika typer av applikationer.
– Intresset för vårt nät var stort i New York och jag passade på att bjuda in dem som vill testa och inte har ett eget nät, säger han.
Det betyder att tjänsteleverantörer kan göra storskaliga tester här och funkar det bra kan man enkelt lansera tjänster till allmänheten, och dessutom göra samma sak i flera andra svenska städer som ingår i sammanslutningen Stadshubbsalliansen. Alla kör med samma teknik och fungerar det på ett ställe kan man i princip starta ytterligare ett sensornätverk på en annan plats dagen efter.
– Vi har ett projekt igång nu i veckan med en extern aktör som handlar om att sätta ut 500 sensorer, men jag kan inte berätta så mycket om det ännu mer än att det här växer otroligt fort just nu, säger Bo Lindberg.
Att små strömsnåla sensorer och olika tekniska apparater på det här sättet själva kommunicerar kallas "Internet of things" och spås bli oerhört stort i framtiden. Redan i dag är det flera miljarder saker som är uppkopplade och 2020 räknar man med att det kan vara 20 miljarder eller 50 miljarder. Ingen vet säkert.
Bo Lindberg hoppas att Helsingborg kan vara med på den arenan.
– Ett av våra tydliga budskap är att här är ett av världens bästa ställen att utveckla den här typen av teknik på, säger han.
Gå till toppen