Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De satsade på digitalt skapande under påsklovet

Inga påskkycklingar av flirtkulor här minsann, under måndagen hade 16 deltagare i åldrarna åtta till femton samlats på Mindpark för att lära sig någonting helt nytt och kreativt. När dagen var över hade de skapat varsin egen hemsida.

De senaste åren har det blivit en allt större efterfrågan på kunskap inom kodning och IT. I framtiden lär efterfrågan sannolikt växa. Under några dagar anordnas påsklovsaktiviteter för att väcka ett större intresse för kodning bland barn.
– Vi vill erbjuda ett alternativ. Det finns stor potential i kodning i dag och vi vill göra det enklare för barn att testa på detta, berättar Calle Norling, verksamhetsansvarig, Social Business Lab.
Han berättar att de vill fokusera på det visuella och kreativa med kodning. Flytta fokus från bilden om att kodning bara skulle vara långa sidor med svåra tecken.
– De får göra varsin hemsida i dag, säger Calle Norling.
Idén kom genom att man sett andra liknande initiativ, men de har inte sett ut exakt som detta. Här har man chansen att låna en dator om man inte har en egen, det ger en chans för alla barn att kunna delta. Här har trösklarna även sänkts, det finns inga krav på förkunskaper.
Otis Ponnert, 12 år, skapade en egen hemsida som handlade om honom själv.Bild: Nilla Lind
Vid ett av borden sitter Otis Ponnert, 12 år.
– Jag gör en hemsida om mig, om vad jag gillar för mat och vad jag gjort på fritiden, säger han.
Otis Ponnert berättar att han alltid tänkt att det är svårt att koda, men det visade sig vara mycket lättare än vad han först trodde. Nu har han lyckats få ihop en hel hemsida med både bild och text. När han skrivit klart om en Parisresa han gjort, så är han färdig med hemsidan.
– Jag har alltid varit intresserad av kodning. Vi kodar i skolan också, fast med ett annat program.
Vad som gör kodningen rolig enligt Otis handlar mer om resultatet. Han spelar mycket spel, ibland med pappa också. Han vill kunna göra spelen själv, förklarar han.
Salamaa Khaseem, 9 år, har kodat en rosa hemsida med text och en hund.Bild: Nilla Lind
Vid ett annat bord satt Salamaa Khaseem, 9 år. Liksom Otis Ponnert tycker hon att det var lite klurigt i början med kodningen.
– Jag tycker om hundar så jag har en bild på en hund, berättar hon.
Barnen kommer att få flera tillfällen på sig. Måndagen var den första dagen av totalt fyra i veckan och det kommer att vara samma gäng som kodar tillsammans alla dagar.
– De har fått anmäla sig till detta i förväg, så vi skulle veta ungefär hur många datorer som behövdes, berättar Calle Norling.
Dijana Lukovic, 10 år, sitter fokuserat och jobbar med en hemsida om henne själv.Bild: Nilla Lind
Gå till toppen