Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Från fotbollsplan till radhusområde – nu börjar förvandlingen av Julivallen

Höganäs kommun växer i högre takt än planerat. Nu har första spadtaget tagits för ytterligare ett bostadsprojekt i Folkparken. 29 radhus ska stå klara om ett år – och 23 av dem är redan sålda.

– Den här platsen tror jag att alla som bor, eller har bott, i kommunen har en slags relation till, säger Johan Sjöstedt, Mariastaden Projekt AB.
Han fanns på plats under måndagen när det första spadtaget togs i det som ska bli ett nytt radhusområde. Han är själv uppväxt i Höganäs och sitt minne från idrottsplatsen hämtar han från de kommunala friidrottsmästerskapen.
– Det var väldigt roligt att tävla. Och jag tror de flesta har varit på årliga fester och skoldiscon i Folkparken.
Johan Sjöstedt Mariastaden Projekt AB, Ulf Molin (C) vice kommunalråd och Fredrik Ljung BAB tar första spadtaget när 29 nya radhus ska byggas.Bild: Britt-Mari Olsson
Men det var då – nu byggs det för fullt överallt. Mariastaden Projekt AB är byggherre i projektet med radhusen och BAB totalentreprenör.
– Vi tycker att Höganäs är en attraktiv kommun och vi ser att det finns en marknad här, säger Johan Sjöstedt och förklarar varför de valt att bygga just radhus.
– Vi har många förstagångsköpare som kunder. Radhus är det som vi framförallt bygger.
Vice kommunalrådet Ulf Molin (C) är nöjd med målgruppen förstagångsköpare och småbarnsfamiljer.
– Det är den gruppen som brukar ha svårt att få tag på bostäder, säger han och lyfter fram kommunens målsättning att nå 27 500 invånare år 2025.
– Det ser ut som att vi når det redan 2020 eller 2021. Och en positiv befolkning gör att vi kan förbättra vår kommunala service.
Att radhusen ligger centralt i Höganäs ser han också som en fördel. Idag bor ungefär 65 procent av kommunens befolkning utanför Höganäs tätort.
– Höganäs tätort behöver växa mer. Vi behöver vara fler för att kunna ha en bra service och behålla handeln. Så det här betyder mycket.
Radhusen kommer vara i tegel, 113 kvadratmeter stora fördelat på två våningar. Fem rum och kök med en gräsplätt och uteplats på baksidan. Allt ska vara klart vid inflyttning – till och med brevlådan kommer sitta på plats. Priserna kommer ligga mellan två och två och en halv miljon kronor.
– Man kanske inte har råd att köpa en villa för fem miljoner, men här får man en möjlighet att köpa en komplett bostad till familjen. Det är det vi tycker är spännande att jobba med, säger Johan Sjöstedt.
Även om allt pekar på en smidig resa framåt finns det utmaningar. Ett väderomslag med flera minusgrader kan exempelvis ställa till det i planeringen.
– Men det får vi hoppas att det inte blir. Andra utmaningar är att hålla rätt kvalité och tiderna. Sen vill vi sälja de här sex sista husen med såklart.
Gå till toppen