Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Regeringen och M enigt om reaktion mot Moskva

Den svenska reaktionen med att utvisa en rysk diplomat på grund av nervgiftattacken i Storbritannien togs fram i samråd mellan regeringen och Moderaterna.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
"Moderaterna stödjer regeringens beslut om att utvisa en rysk diplomat och anser att Sverige ska vara solidariska med Storbritannien. Rysslands agerande måste få konsekvenser. Det är vad vi har framfört, bland annat i EU-nämnden", säger M:s partiledare Ulf Kristersson i en skriftlig kommentar.
Partiet anser dock att det bör vidtas ytterligare åtgärder från svenskt håll. Kristersson nämner möjligheten att lägga sanktioner.
Enligt uppgifter till TT togs svenska regeringens beslut "i nära dialog med Moderaterna". Källor uppger också att svenska UD varit noga med att samordna sin reaktion med Finlands, som också utvisar en rysk diplomat.
Det var 14 EU-länder – liksom USA, Kanada och Ukraina – som på måndagen klargjorde att ryska diplomater ska utvisas på grund av nervgiftattacken mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury.
"Mordförsöket i Salisbury är större än en bilateral fråga mellan Storbritannien och Ryssland. Det är ytterligare en utmaning av det internationella regelverket från rysk sida, därför måste vi agera", säger statsminister Stefan Löfven (S) i ett pressmeddelande.
Efter utvisningsbeslutet ville Löfven inte kommentera saken.
Gå till toppen