Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tung Skåne-investerare värvar ny vd

SEB:s David Sonnek blir ny vd för Industrifonden. Han tillträder i juni och ersätter Anders Slettengren som går till riskkapitalbolaget Ratos.

David Sonnek, tillträdande vd på Industrifonden.Bild: Margareta Bloom Sandebaeck
David Sonnek, för närvarande chef för SEB:s riskkapitalverksamhet, blir ny vd för Industrifonden. På meritlistan har han också chefspositioner inom strategi, marknadsföring och utveckling på Ericsson.
– Varken life science eller tech är nytt för mig, men självklart kommer rollen att vara lite annorlunda på Industrifonden. Under de senaste åren på SEB har vi gjort investeringar för bankens affärsutveckling, medan det nu blir fokus på att utveckla svensk industri och innovation i sin helhet. Sedan ska vi så klart generera en god avkastning till fonden, säger han i en kommentar till DI Digital.
Industrifonden är en de större riskkapitalinvesterarna i Norden, med fokus på uppstartsbolag inom teknik och life science. Bland de historiska skånska innehaven märks mjukvarujätten Qlik och det numera noterade Lundabolaget Cellavision.
Med skånsk koppling i portföljen idag finns bland andra livsmedelstillverkaren Oatly, mjukvaruföretaget Inriver, nanoteknikbolaget Sol Voltaics, jordbruksteknikföretaget Bomill, life science-bolagen Bonesupport och Trialbee, samt Lundabolaget Zaplox som utvecklat en tjänst för nycklar i mobilen.
David Sonnek tillträder som vd den 20 juni. Tomas Nygren som varit tillförordnad vd återgår då till sin roll som finanschef.
Gå till toppen