Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från graffiti till miljöförstöring på Kullasalongen

Konsten på Kullasalongen tar ställning. En debutant gör en reflektion över mobilanvändandet och en annan konstnär kritiserar plasten i havet. En tredje har målat om metoo.

Konstnären Kajsa Palmquist från Höganäs kritiserar i sina verk på Kullasalongen att så mycket plast vräks rakt ut i havet. Och förstör för djuphavsdjuren.Bild: Anders Malmberg
Kullasalongen är en vårsalong med anor, sedan 1979 har utställningen visats på Krapperups konsthall. I år är det 51 konstnärer av 170 sökande som ställer ut 126 verk.
– Det känns som en spännande utställning med väldigt bra kvalité. Verkligen en bra blandning och många konstnärer vi inte sett här förut, säger utställningsansvarige Christina Andersson.
Kullens konstförening har arrangerat jurybedömda Kullasalongen sedan 1944. För att få delta ska man vara yrkesverksam konstnär som är bosatt, född eller sommarboende i Skåne. Dessutom ska juryn fastna för ens konstverk. I år lämnades 800 verk in för bedömning.
126 konstverk ställs ut på årets upplaga av Kullasalongen. I förgrunden ses skulpturer av Mats Eriksen från Lund.Bild: Anders Malmberg
Många av konstnärerna kommer från nordvästra Skåne. Kajsa Palmquist från Höganäs deltar för tredje gången. Hennes konstverk av maneter och andra havslevande djur ska påminna om konflikten av vad de representerar och vad de är gjorda av.
– Alla verken är gjorda av plast. Och plast har inget i havet att göra. De mest ömtåliga varelserna i djuphavet kommer att bli förgiftade av material, som vi bara öser ut, säger hon.
Helsingborgaren Tim Nedrup bor sedan två år tillbaka i Höganäs. När han var yngre målade han graffiti utomhus, som till exempel i gångtunnlar. Men sedan 2010 är det tavlor som gäller.
– Det här är graffiti för salongen, vi har känt att vi vill ha in det, säger Christina Andersson.
Tim Nedrup tycker att vi använder våra mobiler så mycket, att det smittar av sig på djuren.Bild: Anders Malmberg
Det är endast två månader sedan som Tim Nedrup tog steget till att bli konstnär på heltid. Att få två tavlor antagna på Kullasalongen är en bra start.
Båda föreställer djur och är målade i blandteknik, med spray- och akrylfärg. En apa som håller på med en mobiltelefon är en kommentar till samtiden.
– Vi är så fästa vid våra mobiler och använder dem för mycket. Vi kanske ska klappa en riktig katt istället för att titta på en i mobilen, säger Tim Nedrup.
Niels Christensen från Ekeby har fokuserat på återvinningsmaterial i sina motiv.Bild: Anders Malmberg
På tema miljö har Niels Christensen från Ekeby målat i olja. Med sina motiv på återvinningsmaterial vill han öppna ögonen på folk.
– Det är för mycket skräp vi lämnar efter oss. Våra barn ska inte behöva leva på toppen av ett sopberg, säger han.
Även rörelsen metoo, mot sexuella trakasserier och övergrepp, har letat sig in på Kullasalongen. Catharina Brüggmann från Helsingborg har gjort en tavla i akryl med titeln "#metoo3 #äntligen demoner borta #hur vet jag om det är äkta kärlek".
Catharina Brüggmanns akrylmålning om metoo-rörelsen.Bild: Anders Malmberg
Vernissage på Kullasalongen blir det på långfredag klockan 11. Utställningen pågår till den 13 maj.
Fakta

Öppet tider på Krapperups konsthall.

30 mars – 2 april klockan 11 – 17

3 – 8 april klockan 13 – 17

13 april – 13 maj är det öppet fredagar, lördagar och söndagar klockan 13 – 17

Öppet även 1 och 10 maj klockan 13 - 17

Gå till toppen