Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

ÖVK-basens tuffa jobb – efter ekonomiska smällen

Mr ÖVK gör oväntad comeback som ordförande och här är Bengt Olssons viktigaste mål med Örkelljunga.

Bengt Olsson var med och startade ÖVK, för mer än 35 år sedan och nu gör han comeback som ordförande i klubben.Bild: Britt-Mari Olsson
Örkelljunga är på jakt efter nya SM-medaljer, på onsdag kväll kan laget säkra en plats i semifinalen, men samtidigt rapporteras om en kraftig ekonomisk smäll. Så Bengt Olsson vet att han har mycket jobb framför sig, när han gör comeback som klubbens ordförande.
– Jag ska framförallt jobba med att återställa vår grundorganisation. Men sedan gäller det också att få fram en hållbar ekonomisk plan. Det är de två viktigaste frågorna, så här direkt, säger 53-årige Olsson inför sitt nygamla uppdrag.
Bengt Olsson var med och startade Örkelljunga Volleybollklubb, det var i augusti 1982, och han blev ÖVK:s allra förste ordförande. Sedan har Bengt Olsson haft många tunga roller, inte minst som spelare och tränare, och alla inser att det här är Mr ÖVK.
Men 2012 ersattes han som ordförande, när Zacharias Fransson tog över, och de senaste åren har Olsson varit utanför styrelsearbetet.
– Jag står egentligen fast vid att klubbens ordförande bör bo i Örkelljunga och det var en av anledningarna till att jag hoppade av. Men nu när jag känner ett så starkt stöd, där alla verkligen vill samma sak, ställer jag gärna upp igen.
I ett första skede handlar det om att få ordning på ekonomin. Fyra år i rad har ÖVK gått plus, men nu redovisas en rekordförlust på 260 000 kronor och därmed har klubben ett negativt eget kapital på ungefär 100 000.
– På kostnadssidan har vi haft bra koll, men vi gjorde en förlust på beachtouren och ett par andra projekt gick inte heller som förväntat, förklarar Bengt Olsson årets ekonomiska resultat. Nu lever vi på lånta fjädrar, ett antal privatpersoner har ställt upp, så där har vi mycket jobb framför oss.
Bengt Olsson har naturligtvis aldrig släppt sitt engagemang för ÖVK och nu snackar han gärna om hur han vill bidra till att fortsätta utveckla klubben. Ungdomsarbetet är ett annat givet mål och där kommer Zacharias Fransson, den avgående ordförande, att fortsätta jobba som ledare.
– Det har varit ganska tufft och väldigt energikrävande, så jag var tveksam redan ifjol. Men jag ska dra mitt strå till stacken och det känns ju tryggt att lämna över till en sådan kraft som Bengt, säger han.
Förutom Zacharias Fransson lämnar också Stintan Lundvik och Johan Bengtsson styrelsen, medan Emma Ljungberg, som varit ordinarie ledamot, blir suppleant. Hon ersätts av Ida Svensson och dessutom går de tidigare ÖVK-spelarna Jonas Emgård och Oskar Nilsson in som ordinarie ledamöter, medan Barbro Troedsson blir ny suppleant.
Gå till toppen