Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Soffliggarna klår snittspararen

Pensionspengarna växte bra även i fjol. – Det var sjätte året i rad som vi haft en bra avkastning på premiepensionen, säger Bengt Norrby, statistiker på Pensionsmyndigheten.

Det blev bra avkastning på premiepensionen för skätte året i rad. Arkivbild.Bild: Maja Suslin/TT
Soffliggarna kan lugnt ligga kvar, i alla fall om man ska tro historien. De som låter bli att välja fond till sin premiepension, och det är de allra flesta, hamnar automatiskt i statens fond AP7 Såfa. Intresset från de unga nyblivna spararna i premiepensionen är nära noll. Av drygt 200 000 nya i systemet i fjol var det bara 1 200 som gjorde ett eget aktivt val, resten hamnar i förvalsförslaget Såfa-fonden, även kallad soffliggarfonden. Det har medfört att över hälften av alla premiepensionssparare nu har sina pengar i Såfa-fonden.
Läs mer: Nu kommer årets pensionskuvert – så här kan du höja din pension
Men att sköta sin pension i liggande läge har visat sig vara bra. Sedan start har avkastningen varit nio procent årligen, jämfört med snittavkastningen 6,6 procent på de fonder som pensionsspararna placerat i själv.
Men även bland dem som en gång gjorde ett aktivt val är aktiviteten låg. Det visar sig bland annat i att de fonder som var populärast när premiepensionen lanserades år 2000, fortfarande toppar listan.
I år väntas stora förändringar av hela systemet, bland annat som en effekt av skandalerna kring fondbolagen Allra och Falcon. Av de i dag drygt 800 fonderna väntas cirka 300 försvinna när politikerna föreslagit att hela fondsystemet ska bantas och stramas upp.
Fakta

Några siffror om premiepensionen

7,4 miljoner personer hade vid 2017 års utgång 1141 miljarder kronor förvaltade inom premiepensionen.

Antal pensionärer och fondsparare som gjorde ett fondbyte i fjol uppgick till 418000 eller 5,7 procent av alla individer.

I genomsnitt hade en pensionssparare 173400 kronor på sitt premiepensionskonto, plus 25200 kronor från året före.

Sedan starten har 99 procent av alla sparare i premiepensionen haft en positiv utveckling, nominellt räknat, det vill säga före inflation.

Källa: Pensionsmyndigheten

Fakta: Bra utveckling senaste åren

FondnamnÅrlig genomsnittlig värdeutveckling 2013–2017, %
Swedbank Robur Technology*23,6
Didner & Gerge Aktiefond16,1
AMF Aktiefond Sverige13,3
AMF Aktiefond Världen14,6
Swedbank Robur Aktiefond Pension13,9
Swedbank Robur Transfer 8011,1
Swedbank Robur Transfer 708,9
AMF Balansfond9,8
Swedbank Robur Medica15,4
AP7 Aktiefond20,8
Genomsnitt14,8
*Hette från början Swedbank Robur Contura och var den fond som flest valde år 2000.
Källa: Pensionsmyndigheten
Gå till toppen