Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kolumnen

Sofia Nerbrand: "Det är mycket roligare att säga ja."

Snön faller trots att vi har sommartid. Det är lätt att deppa. Men det finns ändå anledning till att se ljust på framtiden. Våren och sommaren kommer förr eller senare. Under den stundande påskhögtiden kan vi tillbringa tid med nära och kära eller göra annat vi gillar.
Hur vi väljer att se på saker och ting spelar roll. Att ha en positiv grundsyn förenklar livet och ökar förutsättningarna att bli lycklig. Det underlättar också samarbete och stordåd.
Människan är en sällsam varelse. Vi har en osedvanlig kreativitet och förmåga att skapa saker. Vissa konstruktioner har gett oss ett aldrig tidigare skådat välstånd, långt liv och frihet. De viktigaste stavas universella mänskliga rättigheter, demokrati, marknadsekonomi, teknik och tillit. I Norden har vi extra mycket av detta och de allra flesta har mycket goda förutsättningar att leva ett gott liv. Fattigdomen är borta. Freden är här. Friheten känns självklar.
Vi borde erkänna detta och njuta mer.
Men allt är förstås relativt. Alla har det inte lika bra. Det finns verkliga problem såsom ett aggressivt Ryssland, olyckan Trump, svårigheter med integrationen, krig i Europa, sjukdomar, klimatförändringar …
Visst ska vi ta dem på allvar. Men det är viktigt att ha inställningen att vi kan klara av utmaningarna. Att se möjligheterna.
Inte minst för att uppbåda kraft att möta det öppna samhällets riktiga fiender: populisterna, nationalisterna, fanatikerna och anti-demokraterna. Dessa mörka krafter närs av rädslor och oro. De skyr hoppfullhet och livsbejakelse. Men framför allt:
Det är mycket roligare att säga ja.
Heidi Avellan och undertecknad samtalar om optimism och pessimism i ett nytt avsnitt av podden PK-liberalerna. Välkommen att lyssna!
Gå till toppen