Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trots tragedin behövs #metoo.

Alyssa Milano.Bild: Willy Sanjuan
Orkar vi dra #metoo en runda till? Sanningen är att vi måste. Konsekvenserna är för bra – och för vidriga – för att låta bli.
Det tunga och viktiga är alla miljoner vittnesmål om hur män med makt behandlar kvinnor. Hur män tar sig makt över kvinnor. Inte alla män, men på tok för många. Med #metoo får kvinnors rätt till sina kroppar äntligen ta plats i debatten och vardagen.
Det här är det viktiga. Något att bygga vidare på.
Men redan i samma stund som filmstjärnan Alyssa Milano den 15 oktober skickade sin tweet med hashtaggen #metoo öppnades dammluckorna också för det otäcka:
Hämndbegäret. Kraven på att hänga ut anklagade män. Synen att rättssäkerheten kunde rundas, med en diffus tanke om att verklig frigörelse – mycket förenklat – kräver att kvinnor sätter sig över de lagar män har skrivit.
Det var fel då. Det är fel nu. Lagarna gäller alla och alltid.
Och medierna ska inte agera skampåle – för att det är fel och för att mycket då blir fel; #metoo drabbas av backlash.
Beskedet om Benny Fredrikssons död kan bli slutet för #metoo.
Vd:n för Kulturhuset i Stockholm utpekades som dålig chef, lämnade jobbet och tog livet av sig. Hans självmord är en tragedi. Men också en tankeställare för medierna, för arbetsgivarna och för alla dem som vill att #metoo ska leva och utvecklas.
Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg vänder och vrider i artikeln "En strålkastare rätt in i svenska mediesjälen" på sin tidnings rapportering och ångrar en del som blev skrivet, som att en skådespelerska "tvingats" att göra abort för att få en roll. Samtidigt står hon fast vid att granskningen var legitim.
Det var den, men det är skillnad mellan att och hur. Det här var illa underbyggt och braskande. Tidningen gick över gränsen, liksom flera andra mitt i #metoohysterin, då övergrepp buntades ihop med taffliga inviter och dåligt chefskap. Ofta fort och fel.
Grundregeln att publicera det som är sant och relevant kom ofta på skam då sociala medier drev traditionella medier framför sig.
Men barnet får inte nu kastas ut med badvattnet. Vittnesmålen är lika många och lika tunga idag som före denna tragedi, #metoo är lika angeläget nu som då. Men ska det bli förändring på riktigt gäller det att ladda upp tålamod, hålla sikte på målet och följa regelboken.
Gå till toppen