Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lundhs nya bok: MFF betalade svarta pengar till Afonso Alves

Malmö FF värvade inför säsongen 2004 den brasilanske stjärnan Afonso Alves. Men man lyckades värva honom till MFF tack vare en sign on-bonus som inte beskattades i Sverige. Det skriver Olof Lundh i sin nysläppta bok ”Allsvenskan enligt Lundh.”
– Man ska följa de lagar som finns och det gör vi i dag, säger Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson till Fotbollskanalen.

Afonso Alves i Malmö FF 2005.Bild: DANIEL NILSSON
2003 var den Örgrytes brasilianske spelaren Afonso Alves en av allsvenskans hetaste. Efter säsongen stod nordiska klubbar i rad för att värva brassen – och däribland Malmö FF.
MFF vann dragkampen om guldklimpen men hade två månader efter värvningen inte klart med finansiärer som skulle täcka övergången.
Fotbollsjournalisten Olof Lundh har kommit över dokument som visar att MFF betalade en sign on-bonus till Alves på 2,5 miljoner kronor – men man gjorde det genom att föra över pengarna till Alves tidigare klubb i Brasilien, Atletico Mineiro.
Pengar som alltså inte beskattades i Sverige och MFF betalade aldrig någon arbetsgivaravgift.
Atletico och Örgryte hade ett samarbete kring spelare som innebar följande: Örgryte kunde plocka över spelare till sitt lag, men såldes spelaren skulle den brasilianska klubben ha tre fjärdedelar och Örgryte en fjärdedel av intäkterna.
När MFF värvade Alves från Örgryte var övergångssumman satt till 1,3 miljoner dollar, men den totala summan för MFF blev 1,65 miljoner dollar. Och nu visar alltså Olof Lundh upp dokument i sin nya bok som visar att 350 000 dollar var märkta som en sign on-bonus till Alves.
MFF:s ordförande Håkan Jeppsson blev 2004 invald i MFF:s styrelse, men hade det året ansvar för föreningens bordtennisverksamhet.
– Jag kan ingenting om detta, det är ingenting som har varit uppe efter, säger Håkan Jeppsson till Fotbollskanalen. Jag ser det som preskriberat. Jag tror inte att någon börjar gräva i det. Men gör de det får vi naturligtvis börja gräva i våra böcker, förklarar han.
Enligt Olof Lundhs uträkningar skulle sign on-bonusen kostat knappt 7,5 miljoner kronor om den betalats ut i Sverige.
MFF sålde Alves 2006 till Heerenveen för 42 miljoner kronor och sedan tjänade den MFF ytterligare 18 miljoner när Alves såldes vidare till Middlesbrough 2008.
Gå till toppen