Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Rekordhöga halter av bekämpningsmedel upptäckta vid Rååns

Miljöförvaltningens rapport visar att höga halter av förbjudna ämnen påträffats i Görarpsbäcken och Råån. ”Det är det högsta som har uppmätts i Sverige”, säger Jens Gille, avdelningschef på miljöförvaltningen.

Extremt höga halter av bekämpningsmedel har påträffats i Görarpsbäcken som rinner ut i Råån. Det konstaterar Helsingborgs miljöförvaltning i en rapport till miljönämnden.
– Man har tagit prover och skickat på analys. Tittar man på bekämpningsmedelsrester sticker Görarpsbäcken ut rejält. Bäcken rinner ut i Råån men det är i tillflödet Görarpsbäcken som halterna är riktigt höga, säger Jens Gille, avdelningschef på miljöförvaltningen.
Arkivbild. Miljö- och hälsoskyddsavdelningen kommer utreda orsaken bakom de höga halterna av bekämpningsmedel i Görarpsbäcken och Råån.Bild: Björn Lilja
Utredningen, som sammanställdes 2017, visar att halten av ämnet Imidakloprid, som används i bekämpningsmedel mot insekter, är rekordhögt i Görarpsbäcken. Halten uppmättes till så mycket som 7 500 gånger över riktvärdet.
– Det är det högsta som har uppmätts i Sverige. Det är inte bra med bekämpningsmedel i vatten som rinner ut i våra åar, säger Jens Gille.
Flera typer av bekämpningsmedel hittades i bäcken och fynden gjordes i närheten av stora växthus. Miljöförvaltningens prover visar att hälften av de ämnen som påträffats i vattendragen inte längre är godkända att användas i växthus.
Vet man orsaken bakom de höga halterna?
– Man kommer göra tillsyn av de verksamheter som finns i närheten av denna bäck men man vet i nuläget inte alls var de kommer från och ingen särskild verksamhet är utpekad, säger Jens Gille.
Vad kan detta få för konsekvenser för människor och djurliv?
– Det är inte bra. Det är farligt på det viset att du inte ska få det i dig. Nu rinner detta ut i ett större vattenflöde som man inte hämtar dricksvatten från. Man vet ännu inte vad det kan ha för effekt på djurlivet.
Jens Gille berättar att arbetet med att utreda orsakerna till de höga halterna av bekämpningsmedel kommer att fortsätta.
– Miljö- och hälsoskyddsavdelningen kommer utreda orsaken tillsammans med NSVA [Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp]. Just kan vi inte säga något datum när detta kommer vara utrett eller om det ens går att hitta anledningen, säger han.
Gå till toppen