Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kreml: Ytterligare 50 diplomater ska utvisas

Storbritannien måste ta hem ytterligare ett 50-tal diplomater från Ryssland, enligt utrikesdepartementet i Moskva.

Storbritanniens ambassadör i Ryssland, Laurie Bristow, lämnar utrikesdepartementet i Moskva.Bild: Pavel Golovkin/AP/TT
Tidigare har Ryssland utvisat 23 brittiska diplomater som ett svar på motsvarande åtgärd från regeringen i London, till följd av nervgiftsattacken i Salisbury, som Storbritannien anklagar Ryssland för att ligga bakom.
I fredags kallades den brittiske ambassadören i Moskva upp till ryska UD och informerades om att London har en månad på sig att minska sin diplomatkår i Ryssland till samma storlek som den ryska i Storbritannien. Konkret innebär det drygt 50 personer, enligt Maria Zacharova, talesperson för utrikesdepartementet i Moskva, skriver nyhetsbyrån Reuters.
Enligt BBC:s beräkningar borde det handla om minst 27 diplomater som utvisas om Kreml avser att antalet ska vara detsamma som i Storbritannien. Men möjligen inkluderar Moskvas uppgifter även personal som är anställda vid diplomatiska beskickningar, men utan diplomatisk status.
– Rysslands svar är beklagligt, men i ljuset av Rysslands tidigare beteende var svaret väntat, säger en taleskvinna för det brittiska utrikesdepartementet till BBC och tillägger:
– Hur som helst, det ändrar inte att faktum kvarstår: mordförsöket mot två människor på brittisk mark, där det inte finns några alternativa slutsatser än att den ryska staten är skyldig.
Fakta

Bakgrund: Nervgiftattacken

Den 4 mars i år åt den 66-årige Sergej Skripal lunch på en italiensk restaurang i Salisbury tillsammans med sin 33-åriga dotter Julia. Därefter besökte de en pub. Några timmar senare hittades de båda på en parkbänk i närheten av en galleria. Skripals händer skakade då och hans blick var glasartad, enligt uppgifter.

De togs till sjukhus i kritiskt tillstånd. Även den första polisen som hjälpte dem fördes till sjukhus, men kunde senare lämna sjukhuset. Julia Skripals tillstånd har förbättrats från kritiskt tillstånd till stabilt. Hon uppges nu vara vid medvetande, enligt BBC.

Storbritannien har sagt att prover från platsen visar spår från nervgiftet Novitjok, som utvecklades i Sovjetunionen.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. Skripal lämnades ut till Storbritannien 2010 i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA. Han bosatte sig i småstaden Salisbury sydväst om London.

Över 250 personer vid brittiska antiterrorenheten arbetar med händelsen.

Över 5 000 timmars bildupptagning från övervakningskameror har granskats, liksom cirka 1 350 bevisföremål.

Brittisk polis tror att Sergej och Julia Skripal utsattes för nervgiftet vid entrédörren till Sergej Skripals bostad i brittiska Salisbury.

Gå till toppen