Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Orbán gynnas av splittrad opposition i Ungern

En överraskande förlust i ett borgmästarval har gett hopp till oppositionen i Ungern. Trots det tycks Viktor Orbáns kritiker vara alltför fragmenterade för att få bort honom från makten. – De hatar varandra mer än de hatar regeringen, säger analytikern Róbert László.

Demonstranter i en protest mot Viktor Orbán i Budapest. På skylten står det ungefär: "Ut med dig Orbán, och ta med alla dina vänner".Bild: Darko Vojinovic/AP/TT
En symbolisk förlust på en symbolisk plats i en symbolisk tid.
Så sammanfattade en av Fidesz grundare, den kontroversiella publicisten Zsolt Bayer, det överraskande nederlaget för regeringspartiet i ett fyllnadsval i staden Hódmezövásárhely i februari.
Staden i södra Ungern är vanligtvis ett starkt fäste för Fidesz, men det blev den relativt oerfarne oberoende kandidaten Peter Marki-Zay som kammade hem borgmästartiteln.
– Hódmezövásárhely stod upp och visade att vi vill bli av med de stora killarna som mobbar hela klassen. En nya era inleddes i dag, sade Marki-Zay på sin presskonferens.
Premiärminister Viktor Orbán väntas bli omvald den 8 april. Men den pinsamma förlusten för hans parti i Hódmezövásárhely tyder på att det kanske inte kommer att gå lika enkelt som bedömare först trott.
Peter Marki-Zay anser att de opinionsundersökningar som ger Fidesz en trygg ledning med omkring 50 procent av rösterna kan "kastas i papperskorgen" – och en del analytiker håller med om att stödet för regeringspartiet kan vara överdrivet eftersom vissa ungrare tvekar kring att lufta kritik mot de styrande politikerna.
– För några veckor sedan tydde allt på att vi gick mot ett val utan några som helst element av spänning. Men efter det som hände i Hódmezövásárhely kan ingen längre säga att Fidesz är oslagbart, säger Róbert László, analytiker vid tankesmedjan Political Capital i Budapest, till TT.
– Om partiet kunde besegras i Hódmezövásárhely så kan det besegras överallt. Det beror bara på hur oppositionen väljer att agera.
Det finns fyra större oppositionspartier i Ungern – men var för sig kan de inte skrapa ihop tillräckligt med röster för att verkligen utmana Fidesz. Men de skulle kunna skaka om den ungerska politiken ordentligt genom att gå samman och lyfta fram en enda motkandidat i vart och ett av landets 106 valdistrikt – en uppgörelse som kan formas fram till dagen innan parlamentsvalet. Det var så Peter Marki-Zay tog hem segern i Hódmezövásárhely.
Men även om de oppositionella kandidaterna må vara överens om att det är dags för Orbán att kliva åt sidan så tycks de ideologiska motsättningarna sätta stopp för alla former av samarbete.
De två största oppositionspartierna, högerextrema Jobbik och mitten-vänster-partiet Ungerska socialistpartiet, kommer från olika delar av det politiska spektrumet – även om Jobbik, som har gjort sig känt för sina främlingsfientliga och antisemitiska åsikter, har gått mer åt mitten och tonat ner sina mest extremistiska budskap för att säkra röster inför valet.
– I de flesta enmansvalkretsar skulle oppositionen kunna slå Fidesz om de vore generösa mot varandra och lyfte fram en enda kandidat. Men det har bara skett på ett fåtal ställen och var för sig är partierna för svaga för att utgöra en verklig utmaning, säger László.
– Det som sätter stopp för samarbetet är personliga konflikter och brist på tillit.
Trots att Fidesz har ett stort försprång har den politiska utvecklingen på senare tid skakat om partiet, enligt László. Orbán har kallat alla som inte röstar på partiet för förrädare och dessutom har han hotat sina motståndare med juridiska och politiska åtgärder efter valet.
– Fidesz är väldigt nervösa. De vet att de kan bli slagna om oppositionen bara banar väg för och hjälper varandra, säger László
Fakta

Stark polarisering

Ungersk politik präglas av en stark polarisering och fientliga attityder mellan höger och vänster. Medborgarnas misstroende mot politikerna är starkt, bland annat på grund av korruption och maktmissbruk.

Sedan 2010 styrs Ungern av Fidesz med Viktor Orbán som premiärminister. Orbán har med sin hårda linje i invandringsfrågor stärkt sin popularitet, trots att kritiker anklagar honom för att med sin nationalistiska politik ha styrt Ungern bort från demokrati och mot auktoritarism.

Valet 8 april gäller parlamentet. 106 av platserna tillsätts genom direktval i enmansvalkretsar och 93 från partilistor. I nuläget har Fidesz 131 platser, Ungerska socialistpartiet 28 platser och Jobbik 24.

Jobbik är det största oppositionspartiet. Inför valet har det gått från yttersta högerkanten mot mitten och tonat ned sin traditionellt högerextrema retorik kring frågor som rör Europa och invandring. Samtidigt har Fidesz gått kraftigt åt höger, bland annat genom tal om att bevara Ungerns "etniska homogenitet".

Källa: Reuters, Landguiden

Gå till toppen