Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Intensivt snöande stoppar påsktraditioner på Österlen

VM i äggarullning i Vitemölla ställdes på påskdagen in med kort varsel – för första gången någonsin. Orsak: intensiv påsksnö över Österlen, som också hindrar andra påsktraditioner och stoppar konstintresserade på väg till konstrundan.

Ett par decimeter snö har snabbt lagt sig över Österlen på påskdagen.Bild: Gunilla Granholm
Vid lunchtid på påskdagen faller snöflingor med en diameter på flera centimeter över Österlen.
Några decimeter snö har lagt sig under påskdagens förmiddag.
Vädret orsakade problem även på en väg vid Nyehusen. En busschaufför och några trafikanter fick då hjälpas åt att dra bort en tall som fallit över vägen, berättar Robin Persson för Sydsvenskan.Bild: Robin Persson
Klockan 11 på påskdagen hålls traditionsenligt officiellt öppet VM [Vitemöllamästerskap] i äggarullning vid Åhällan norr om Mölleån i Vitemölla
Men inte 2018.
Med kort varsel meddelade arrangören, Vitemölla Lejeförening, att årets tävlingar ställts in.
Här, i backarna norr om Vitemölla, skulle äggarullningen ha arrangerats klockan 11 på påskdagen.Bild: Gunilla Granholm
”För första gången i äggarullningens historia har vi år tvingats avlysa tävlingen”, skriver Lejeföreningen.
”Det snöar och blåser helt enkelt så mycket att äggledarna fruktar för deltagarnas hälsa”, skriver tävlingsledningen.
HD och Sydsvenskan var på plats när arrangören delade ut det tänkta vinstgodiset bland besökare – som istället åkte pulka nerför backarna.
För första gången har äggarullningen i Vitemölla ställts in. Om drygt två månader ska det firas midsommar vid samma plats.Bild: Gunilla Granholm
Ägg som ändå kastades var svåra eller omöjliga att hitta i snödrivorna.
Snövädret gör det också svårt för bilister som vill ta sig till konstrundan på Österlen.
Även i Brantevik ställdes den tänkta äggarullningen klockan 11 in, meddelar Ystads Allehanda som också skriver att restaurang Familiär i Hammenhög bestämt sig för att på grund av vädret hålla stäng hela påskdagen.
Enligt SMHI:s Simrishamnsprognos kommer snön under tidig eftermiddag att övergå i regn, för att från påskdagens kväll åter växla till snöblandat regn och mot senkvällen mer snö.
Gå till toppen