Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ryssland: Giftdåd kan vara i Londons intresse

Giftattacken mot den ryske exspionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury för en knapp månad sedan kan ligga i Storbritanniens intresse, enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Arkivbild.Bild: AP/TT
Storbritannien och flera andra västländer har tidigare anklagat styret i Moskva för att ligga bakom nervgiftsdådet, men Lavrov kastar nu tillbaka anklagelser mot London.
– Det skulle kunna ligga i den brittiska regeringens intresse, eftersom man har hamnat i en obekväm sits då man misslyckats med att uppfylla löftena till sina väljare om förutsättningarna för brexit, säger Lavrov vid en presskonferens.
Den ryske utrikesministern anklagar också regeringarna i London och Washington för att ha lagt all anständighet åt sidan och för att ägna sig åt barnlekar. Dessutom ifrågasätter en rad världsledare och experter den brittiska versionen av händelseförloppet, hävdar han.
– Jag tror inte att Storbritannien kommer kunna undvika att besvara de här frågorna. De är redan alltför uppenbara, och det är uppenbart att våra brittiska kolleger har tappat kontakten med verkligheten.
Relationerna mellan Storbritannien och Ryssland är bottenfrysta sedan 4 mars, då Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal hittades förgiftade med ett Sovjettillverkat nervgift i brittiska Salisbury. Sedan dess har Storbritannien och flera andra länder i väst utvisat ett stort antal ryska diplomater, vilket mötts med motsvarande åtgärder från Ryssland.
Tillståndet för Sergej Skripal är fortfarande mycket allvarligt, medan dottern Julia har rapporterats vara vid medvetande och talbar. Något som enligt Lavrov är ett tecken på att giftdådet inte var så sofistikerat som vissa vill göra gällande.
– Om jag förstår saken rätt leder sofistikerade attacker vanligtvis till omedelbar död, säger han.
Fakta

Bakgrund: Nervgiftattacken

Den 4 mars i år åt den 66-årige Sergej Skripal lunch på en italiensk restaurang i Salisbury tillsammans med sin 33-åriga dotter Julia. Därefter besökte de en pub. Några timmar senare hittades de båda på en parkbänk i närheten av en galleria. Skripals händer skakade då och hans blick var glasartad, enligt uppgifter.

De togs till sjukhus i kritiskt tillstånd. Även den första polisen som hjälpte dem fördes till sjukhus.

Storbritannien har sagt att prover från platsen visar spår från nervgiftet Novitjok, som utvecklades i Sovjetunionen.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. Skripal lämnades ut till Storbritannien 2010 i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA. Han bosatte sig i småstaden Salisbury sydväst om London.

Över 250 personer vid brittiska antiterrorenheten arbetar med händelsen.

Över 5 000 timmars bildupptagning från övervakningskameror har granskats, liksom cirka 1 350 bevisföremål.

Brittisk polis tror att Sergej och Julia Skripal utsattes för nervgiftet vid entrédörren till Sergej Skripals bostad i brittiska Salisbury.

Gå till toppen