Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommundirektören i Båstad tvingas bort

I samband med onsdagens kommunstyrelsesammanträde visade oppositionen på sitt förlorade förtroende för kommundirektör Kristina Geiger. Hon får gå omedelbart.

Båstads kommundirektör Kristina Geiger får lämna sin post.Bild: Michael Lundblad
Det var i september förra året som Kristina Geiger anställdes som Båstads kommuns högste tjänsteman. Vid kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen fattade politikerna i oppositionen beslutet att hon nu avskedas från sin tjänst som kommundirektör.
Läs också Återhållsamma kommentarer från politikerna efter arbetsmiljöenkäten i kommunhuset i Båstad
Bakom beslutet står Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. De har förlorat förtroende för Kristina Geiger och hennes sätt att styra och leda den kommunala förvaltningen.
Läs också Fler chefsavhopp i Båstads kommun
Bjärepartiet valde att reservera sig mot beslutet. Enligt reservationen har Kristina Geiger partiets fulla förtroende.
– Det var arbetsmiljöenkäten som visade ett sådant resultat. Vi är eniga i oppositionen, säger Kerstin Gustafsson (M).
Läs också RFSL: ”Den största kritiken ska riktas mot kommundirektören”
Hon uttrycker det som att kommunen och Kristina Geiger nu "går skilda vägar".
I resultatet från den arbetsmiljöenkät som nyligen genomfördes i kommunhuset går det bland annat att utläsa att nära 65 procent av de tillfrågade under det senaste halvåret funderat på att byta arbetsgivare. På frågan "Jag har förtroende för kommundirektören i Båstads kommun" svarade nära 30 procent av de som svarade att det inte stämmer alls och över 30 procent att det stämmer i liten grad.
Läs också Oppositionen: ”Mycket olämpligt agerande av en tillförordnad personalchef”
Oppositionsrådet Ingela Stefansson (S)Bild: Patricia Ståhl
– Dels fattar vi det här beslutet på grund av det låga förtroendet och dels för att 64,9 procent vill byta jobb. Det är ett allvarligt läge. Det var ett mycket svårt beslut, säger Ingela Stefansson (S).
Kommunstyrelsens ordförande Bo Wendt (BP) anser att Kristina Geiger bara gjort sitt jobb och att det saknas konkreta anklagelsepunkter för att säga upp henne. Att hon nu tvingas bort anser han är totalt oansvarigt av oppositionen.
Läs också Arbetsmiljöenkät: Lågt förtroende för kommundirektören i Båstad
– Jag är väldigt upprörd. Hon har gjort arbetet enligt sitt uppdrag. Det ska vara ordning och reda i organisationen. Jag har gett henne det uppdraget, säger Bo Wendt.
Enligt Bjärepartiets reservation skulle det oppositionen gör vara politiskt motiverat. Man menar dessutom att Kristina Geiger kom till en kommun som präglades av oordning inom förvaltningen.
Man menar även att svaren på enkäten inte har något värde som kritik eftersom det inte framgår vem som svarat vad och att det bara kan vara ett fåtal direkt underordnade som kan ha synpunkter på sin chef. I reservationen talas det om något som närmast liknar mobbing mot Kristina Geiger.
– Det är ett fåtal som kan ha åsikter och det är några missnöjda som har smittat andra, säger Bo Wendt.
Nu är han orolig för att ett tillfälligt kaos skapas.
Kommunstyrelsens ordförande Bo Wendt (BP)Bild: Niklas Gustavsson
– Ett av våra förslag var att låta Kristina Geiger sitta kvar fram till valet. Nu rycker de vår viktigaste lagledare. Vad är syftet med det inför valet? Det kommer att kosta miljonbelopp, säger Bo Wendt.
Hur mycket det kommer att kosta kommunen är en förhandlingsfråga som kommunens förhandlingsutskott går vidare med.
– Det är en också en kostnad när kommunen inte fungerar som den ska göra, säger Uno Johansson (C).
– Känner man sig otrygg kan man inte prestera. Man får ställa kostnader mot kostnader, säger Kerstin Gustavsson.
Enligt Ingela Stefansson vill oppositionen återskapa Båstads kommun som en attraktiv arbetsgivare.
– Nu blir det biträdande kommundirektör Jan Bernhardsson som går in tillfälligt, säger Kerstin Gustafsson.
Rekryteringen av en tillsvidareanställd kommundirektör påbörjas efter valet. En visstidsanställd kommundirektör som blir anställd fram till och med årsskiftet ska göras.
Tidningen har försökt få tag i Kristina Geiger men inte lyckats nå henne.
Gå till toppen