Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chans att ropa in bortglömd konst i Åstorp

Tavlor som plockats fram ur gömmorna auktioneras ut på Åstorps bibliotek. Behållningen går till konststipendier för elever i årskurs nio.

Vad sägs om ett lurpassande lodjur ovanför soffan? Pia Nordqvist, kulturassistent.Bild: Niklas Gustavsson
Landskap, stilleben med äpplen och ett och annat abstrakt motiv. I Åstorps biblioteks konsthall hänger 52 tavlor som plockats fram ur gömmorna.
Det är tavlor som tillhör kommunen och men som inte på länge prytt väggarna på förvaltningar eller verksamheter. Istället har de förvarats på biblioteket och nu bjuds de ut på auktion.
– Det här är konst som blivit övertalig och som inte varit utlånad på länge, säger kulturassistent Pia Nordqvist.
Biblioteket ordnade en liknande konstauktion 2013 och enligt Pia Nordqvist var intresset stort och alla tavlor blev sålda.
Eva Nilsson (M) ledamot i kultur- och fritidsnämndens konstgrupp har hjälpt till att sätta upp verken och tycker det är slående hur hängningen på de vita väggarna blev ett lyft för tavlorna.
– Vi blev helt förbluffade när vi såg det uppe. När man har hängt det på ett visst sätt kan man se att det stämmer tillsammans.
Flera konstnärer med lokal anknytning är representerade på väggarna.
Dit hör Tord Örtenholm som var teckningslärare på Björnekullaskolan och även arbetade på en skola i Klippan. Två akvareller med hans signatur finns också med bland verken, ett stilleben med äpplen och ett abstrakt motiv som bär namnet "Affischförslag".
Pia Nordqvist, kulturassistent i Åstorps kommun, visar tavlorna som bjuds ut på auktion. Från måndag kan intresserade lägga bud.Bild: Niklas Gustavsson
Konstnären bakom två oljemålningar med titeln "Höst på Bjersgatan" är Torsten Anderström, som var verksam i Kvidinge.
Pia Nordqvist pekar på ett motiv med blommande kvistar från äppleträd i vas, i bred ram med påtaglig patina. En tavla från 1944, troligen den äldsta tavlan på auktionen.
– Den här tror jag många kan vara intresserade av. Till och med ramen är lite vintage.
Behållningen av auktionen ska gå till kommunens konststipendium som delas ut till två elever i årskurs nio varje år. Björnekullaskolan och Hyllinge skola får föreslå var sin kandidat till stipendiet.
Oljemålningen "Blommande äppelgrenar" av Ralph Bergholtz kan nog falla många i smaken, tror Pia Nordqvist.Bild: Niklas Gustavsson
Eleverna som väljs ut får en penningsumma, som tidigare legat på 800 kronor. Stipendiaterna får också ställa ut på bibliotekets konstvägg.
Från måndag 9 april till och med fredag 20 april kan tavlorna beskådas på Åstorps bibliotek. Från måndagen kan man också lägga bud på tavlorna på biblioteket. Lägsta utropspris blir 25 kronor.
Lördag 21 april är det dags för auktionen som börjar klockan 11 och inleds med mingel.
Gå till toppen