Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Miljöpartiet ställer inte upp i kommunvalet i Båstad – får inte ihop valsedel

Miljöpartiet i Båstad kastar in handduken. Fullmäktigeledamoten och lokala språkröret Mårten Sterner meddelar att partiet inte får ihop någon valsedel.

Miljöpartiet får inte ihop valsedel i Båstad.Bild: Stefan Jerrevång/TT
För andra gången i partiets historia tvingas Miljöpartiet i Båstad att ge upp. Lokalavdelningen får inte ihop kandidater till en valsedel i höstens val.
– Nej, det finns ingen valsedel på gång. Det läggs på is helt enkelt. Personligen har jag inte tid att engagera mig och ingen vill ta över, säger Mårten Sterner som sitter i kommunfullmäktige tillsammans med Katarina Toremalm.
– Vi är en för liten grupp för att driva någon politik och tanken är att komma tillbaka till nästa val med en bättre organisation, säger Mårten Sterner.
Vad innebär det för Båstadspolitiken?
– Kraften bakom två mandat är inte stor, men i vissa frågor gjorde vi ändå lite skillnad, säger Mårten Sterner.
Varför har ni på senare år valt att samarbeta med de tre borgerliga partierna (M, L, C)?
– Ja, det var inget svårt val alls. Där finns många sunda människor och det kan överbrygga rätt mycket. I Bjärepartiet och SD finns en helt annan värdegrund där man ställer vi mot dom. Det kan vi inte ställa oss bakom, säger Mårten Sterner.
Till vilka partier går era väljare?
– Det är en bra fråga. De står säkert närmst Centern och Socialdemokraterna. Men lokalt påverkar också vilka som företräder ett visst parti. Jag kan därför tänka mig att en del går till Liberalerna, säger Mårten Sterner.
Han kom med i partiet och kommunfullmäktige i samband med omvalet i maj 2015. Mer känd som frontfigur är Katarina Toremalm som har uppdrag både i kommunen och regionen. I fjol kunde HD/NST avslöja att hon begärt ersättning för politiska möten som inte deltagit på. Hon hänvisade till att oreda efter ett inbrott lett till att hon fyllt i fel.
Inför valet 2014 var Miljöpartiet drabbat av interna stridigheter med många avhopp till följd. Våren 2014 fanns 24 namn på en första valsedel inför det årets val. Men till slut stod bara 17 namn på listan. Lika många ställde upp i omvalet 2015.
Miljöpartiet gjorde comeback i kommunvalet 2010 med 7,5 procents väljarstöd. Fyra år senare ökade partiet till 8,1 procent för att i omvalet 2015 backa till 4,1 procent.
Gå till toppen