Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånskt stormöte – vill rädda stränderna

Havet stiger och kustlinjen äts upp allt mer för varje år som går. På måndag samlas skånska kustkommuner tillsammans med experter, forskare och 35 politiker från skånska kustkommuner för att försöka råda bot på problemet.
Löderups Strandbad år 2011: Sten har lagts ut för att stoppa erosionen. Arkivbild.Bild: Stig-Åke Jönsson / TT
Stränder, privat bebyggelse och infrastruktur värd miljoner står på spel i en rad skånska kommuner. Mötets syfte är att få till en gemensam syn på vilka metoder mot erosion som fungerar bäst. Frågan om vem som bär ansvar för att stoppa erosionen är också aktuell.
Mötets initiativtagare, Hans Hanson, professor vid Lunds Tekniska Högskola, anser att det är juridiskt extremt otydligt vem som har ansvaret, är det kommunen eller fastighetsägarna? Och även på ett högre plan är det oklart vilken roll länsstyrelsen, region Skåne respektive staten har.
– Vi känner att det är en så pass svår fråga att kommunerna inte kan hantera av det på egen hand. Det är inte bara angeläget för kommunerna, problemet påverkar hela befolkningen dessutom. Så det är läge att ta ett gemensamt ansvar, säger Hans Hansson.
Mötet äger rum i Stadshuset i Malmö och ska även fokusera strategi och hur kommunerna ska jobba organisatoriskt med problemet. Det behövs ett övergripande perspektiv, menar Hans Hansson.
Det ska också lyftas exempel på länder som kommit längre med hanteringen av stigande havsnivåer än vad Sverige har.
England och Danmark jobbar exempelvis med ett nationellt ansvar medan Nederländerna hanterar problemet mer regionalt. Per Sörensen från Kystdirektoratet i Danmark och Ian Hodge från kustskyddsavdelningen vid Englands motsvarighet till Naturvårdsverket är bland annat talare på seminariet.
De olika arbetsmetoderna ska få igång ett samtal mellan politiker och experter under mötet.
– Vi har haft möten med föreläsningskaraktärer tidigare. Men ett sådant här strategiskt möte, där vi ska blicka framåt och uppnå konsensus, är helt nytt.
Politiker från samtliga kustkommuner deltar, med undantag från Kävlinge och Bromölla.
– Jag hoppas vi ska få till en arbetsgrupp med mandat, så vi kan gå vidare till riksdagen för att lyfta frågan och börja diskutera åtgärder, säger Hans Hansson.
Gå till toppen